PUBLICITÉ

Constipatie? Uitkijken met laxeermiddelen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/04/2017 - 11h18
-A +A

Constipatie is een kwaal die het leven van miljoenen mensen, vooral vrouwen, vergalt. Maar een aantal maatregelen inzake hygiëne kan volstaan om komaf te maken met het probleem. En als dat niet helpt dan kan men nog een beroep doen op laxeermiddelen, doeltreffende geneesmiddelen die helaas ook gevaarlijke gevolgen kunnen hebben. Een goed gebruik van die geneesmiddelen is dan ook noodzakelijk.

PUB

Constipatie: vrouwen eerst

Constipatie komt voor bij 80% van de vrouwen en vaak ook bij oudere mensen (wegens gebrek aan lichaamsbeweging en het nemen van bepaalde geneesmiddelen).
Men heeft het vaak over constipatie, de buikpijn en het opgeblazen gevoel die er het gevolg van zijn, en ook over de eerste hulp bij constipatie, te weten maatregelen inzake levenshygiëne. Maar men heeft het bijna nooit over de risico's van overmatig gebruik van laxeermiddelen.

De belangrijkste maatregelen inzake levenshygiëne

  • Meer groenten en fruit eten en ook meer voedingsvezels in het algemeen zoals die uit granen en zemelen.
  • Minder zetmeelhoudende producten (aardappelen, rijst, enz.) consumeren.
  • Veel water drinken. 
  • Aan sport of lichaamsbeweging doen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/02/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/04/2017 - 11h18
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Constipatie: verzorg u! Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h28

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie . Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

Luie darmen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Vezelarme voeding, maaltijden overslaan, uit het vuistje eten, vermageringsdiëten, stress, te weinig beweging: al die factoren vertragen de darmtransit. Constipatie is vaak onschuldig, maar de symptomen (gezwollen buik, winderigheid, buikpijn) kunnen...

Meer artikels