PUBLICITÉ

Chronische wonden: de moderne wondverbanden worden onvoldoende terugbetaald

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00
-A +A

De behandeling van chronische wonden is voor heel wat patiënten van vitaal belang. 1 tot 2% van de Belgen zullen minstens één keer in hun leven met een chronische wonde te maken krijgen. Op dit moment volstaat de terugbetaling van de nieuwe, veel efficiëntere soorten verbanden echter niet en kunnen heel wat patiënten daardoor geen gepaste behandeling krijgen.

PUB

Chronische wonden: moeilijk te genezen

Chronische wonden worden vooral gezien bij patiënten met diabetes, een slechte bloedcirculatie in de onderste ledematen en bij immobiele patiënten.* Bij 80 tot 90% van de patiënten wordt een veneus ulcus veroorzaakt door een stoornis van de bloedsomloop. Deze erg pijnlijke wonde is de meest voorkomende chronische wonde. Ze komt namelijk voor bij 3,6% van de personen ouder dan 65 jaar.* Een diabetesulcus op de voet is het gevolg van druk op en herhaalde verwondingen van de huid. Het is een van de ernstigste bijwerkingen van diabetes. 15% van de diabetici krijgen er minstens één keer in hun leven mee te maken. Als dit ulcus niet correct wordt verzorgd, kan het leiden tot amputatie (elk jaar worden in België 1.200 amputaties uitgevoerd).* Doorligwonden zijn het gevolg van herhaalde of langdurige druk, wrijving of schuring op het lichaam. De huid wordt niet langer door het bloed bevloeid, waardoor de cellen de noodzakelijke voedingsstoffen niet langer ontvangen. Daardoor treedt er necrose van de weefsels op. In België vertoont ongeveer 10% van de gehospitaliseerde patiënten of rusthuis- of verzorgtehuisbewoners doorligwonden.

Chronische wonden: onaangepaste behandeling

Als de verzorging die aan patiënten met wonden die moeilijk genezen wordt geboden, niet geschikt is, zal de genezing veel meer tijd in beslag nemen en nodeloos veel pijn voor de patiënt veroorzaken. Dit lange genezingsproces, in combinatie met het onaangename uitzicht en de vervelende geur veroorzaken voor heel wat patiënten een sociaal isolement. Er bestaat een reëel infectiegevaar bij chronische wonden. Deze infectie moet normaal gezien met antibiotica worden behandeld, waardoor de algemene weerstand tegen antibiotica echter wel versterkt wordt. In sommige gevallen kan een chronische wonde zelfs tot overlijden leiden.Pijn, amputaties, fatale gevolgen zouden dankzij een aangepaste behandeling met goede verbanden echter kunnen worden voorkomen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00 Persbericht "Les plaies chroniques sont responsables de 1200 amputations par an chez les patients diabétiques. Remboursement des pansements insuffisant pour traiter correctement les ulcères veineux de la jambe, les escarres et les ulcères diabétiques du pied", Porternovelli, mei 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Honden- of kattenbeten: snel reageren! Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Beten komen vaak voor en doen zich voor in 60% van de gezinnen waar een huisdier verblijft. De letsels kunnen zeer ernstig zijn en heel wat complicaties met zich meebrengen, vooral door de potentiële schadelijkheid van de overgedragen kiemen. De alge...

Hoe voorkomt u littekens? Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h51

Net gevallen en een schaafwonde op uw knie? U denkt misschien: nooit draag ik nog jurkjes of shortjes? Hoeft niet. Lees hier onze tips om littekens te voorkomen.

Doorligwonden: preventie en behandeling Gepubliceerd op 04/12/2015 - 12h09

Doorligwonden zijn chronische wonden die veroorzaakt worden door het afsterven van onderhuids weefsel (necrose). Elk jaar krijgen duizenden Belgen met doorligwonden te maken, vooral bejaarden, ziekenhuispatiënten of bedlegerige mensen en mensen die n...

Meer artikels