PUBLICITÉ

Cholesterolgehalte meten: wanneer en hoe vaak?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2016 - 11h23
-A +A

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de leeftijd en de familiale voorgeschiedenis. De aanbevelingen van experts zijn minder complex wat de risicofactoren en de interventiedrempels betreft.

PUB

Eerste meting voor de leeftijd van 30 jaar

Ook jongeren kunnen teveel cholesterol in het bloed hebben. Daarom wordt aangeraden om het cholesterolgehalte in het bloed voor het eerst te meten tussen de leeftijd van 18 en 30 jaar. Voor die meting volstaat een bloedonderzoek.
Het meten van het totale cholesterolgehalte kan volstaan, maar om een meer precies beeld te krijgen, worden ook de lipiden gemeten: de triglyceriden (minder dan 2 g/l), de HDL-cholesterol en de zogenaamde 'goede' cholesterol (voor een normaal gehalte tussen de 0,35 en de 0,75 g/l). Het gehalte LDL-cholesterol of 'slechte' cholesterol wordt berekend op basis van de twee vorige meetwaarden (normaal gehalte tussen de 1 en 1,6 g/l).

Maar bij het interpreteren van de waarden moet er ook rekening gehouden worden met andere factoren. Het cardiovasculair risico wordt niet alleen bepaald door het cholesterolgehalte. Er zijn meer factoren waarmee men rekening moet houden om te bepalen hoe vaak het cholesterolgehalte in het bloed gemeten worden en om een behandeling in te stellen. De situatie is heel anders als men alleen maar een te hoog cholesterolgehalte heeft dan wanneer er ook spraken is van bijvoorbeeld diabetes en een familiale voorgeschiedenis.

Met welke risicofactoren moet men rekening houden?

  • Leeftijd: ouder dan vijftig jaar voor mannen, ouder dan zestig jaar voor vrouwen.
  • Familiegeschiedenis van vroegtijdige coronaire aandoeningen:
  • myocardinfarct of plotse dood voor de leeftijd van 55 jaar bij de vader of een mannelijke eerste graadverwante),
  • myocardinfarct of plotse dood voor de leeftijd van de moeder of een vrouwelijke verwante in de eerste graad.
  • Rokers en voormalige rokers die minder dan drie jaar geleden stopten met roken.
  • Arteriële hypertensie.
  • Type 2 diabetes.
  • HDL-cholesterolgehalte lager dan 0, 40 g/l. Een HDL-cholesterolgehalte hoger dan 0,60 g/l is een beschermende factor.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 13/11/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/03/2016 - 11h23

Aanbevelingen van het Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (Afssaps), 'Prise en charge thérapeutique du patient dyslipidémique' (therapeutische aanpak van dyslipidemie), geactualiseerd in maart 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ