PUBLICITÉ

Bronchodilator en corticoïde voor de behandeling van astma

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2014 - 14h36
-A +A

Hoe verloopt de behandeling van astma ? Kan de behandeling tot gewenning leiden, waardoor patiënten de dosis moeten verhogen ?

En hoe kunnen ze nagaan of de astma voldoende onder controle is ? Een woordje uitleg.

PUB

Astma: twee samenhangende mechanismen = twee behandelingen!

Astma versterkt twee mechanismen die tegelijk optreden:
1) De ontsteking van het slijmvlies van de bronchiën: het slijmvlies is hypergevoelig en reageert al bij het minste contact met allergenen, irriterende stoffen of virussen.
2) De samentrekking van de bronchiën of vernauwing van de diameter van de bronchiën.

Astmalijders vertonen een permanente of semi-permanente ontstekingstoestand zonder dat er specifieke symptomen optreden. Maar als er een astma-aanval optreedt, vindt er naast deze ontsteking ook nog een samentrekking van de bronchiën, de zogeheten bronchoconstrictie, plaats. De ademhaling wordt erdoor bemoeilijkt en er treedt een - soms sterk, soms minder sterk - benauwend gevoel op.

De behandeling van astma is dus altijd tweedelig:
1) Een behandeling van de aanval door inhalatie van een bronchodilator (bronchusverwijder) om het benauwend gevoel snel te verminderen.
2) Een basisbehandeling om de ontsteking tegen te gaan (ontstekingsremmende corticoïde) en zo de astma-aanvallen te voorkomen.

Kunnen bronchodilatoren tot gewenning leiden?

Kan iemand met andere woorden verslaafd raken aan bronchodilatatoren als hij die continu neemt?
Het antwoord is neen. Waarschijnlijk ligt de oorzaak van deze wijdverspreide overtuiging in het feit dat sommige astmalijders te gemakkelijk naar bronchodilatatoren grijpen en nalaten om de basisbehandeling met corticoïden te volgen. Zonder corticoïden zullen de aanvallen zich echter vaker herhalen en worden de bijgaande symptomen van astma ook ernstiger. Het gevolg is dat men de indruk krijgt dat de bronchodilatoren almaar minder doeltreffend zijn, terwijl het in werkelijk gaat om een verergering van de ontsteking en dus van de astma-aandoening.
In de praktijk is het dus van cruciaal belang dat patiënten zich laten volgen door een arts. Die zal regelmatig de ontstekingstoestand van de bronchiën nagaan en de basisbehandeling indien nodig bijsturen. De arts gebruikt het begrip 'controle van de astma'. Daarmee wordt bedoeld dat de intensiteit van de aanwezige klinische tekenen onderzocht wordt op het moment van de consultatie en tijdens de daaraan voorafgaande weken.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 11/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/04/2014 - 14h36

Persdossier, Wereld Astma Dag 2009, Astma & Allergieën.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: doe een beroep op uw huisarts! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h29

We zitten midden in het allergieseizoen. Het is dus ook de periode van de astma -aanvallen, die vaak geassocieerd worden met seizoensallergieën, maar die zich ook het hele jaar kunnen voordoen. Wat is de rol van uw huisarts in de strijd tegen astma ?...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Kan ik mijn astma echt onder controle krijgen? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Astma is een ziekte die behandeling vraagt en waar we ook vat op kunnen krijgen . We hadden een interview met een patiënte over haar ziekte en hoe ze de aandoening onder controle leerde krijgen. Dankzij het programma voor astma-educatie voelt Marie-P...

MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Meer artikels