PUBLICITÉ

Borstkanker en seks

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016 - 12h05
-A +A

Drie kwart van de vrouwen met borstkanker ondervinden problemen in hun seksuele relatie. Wat zijn de oorzaken en wat valt eraan te doen? Een woordje uitleg.

PUB

Borstkanker: bijna 8 op de 10 patiënten hebben seksuele problemen

Het is weinig bekend, maar ongeveer 76 % van de vrouwen met borstkanker ondervindt problemen van seksuele aard. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die tussen november 2008 en mei 2009 bij meer dan 500 vrouwelijke patiënten werd uitgevoerd (1). Seksuele stoornissen hebben een sterke en nefaste impact op de levenskwaliteit en het moreel van de patiënten, en zelfs op de relatie met de partner.

Verminderde libido en vaginisme bij borstkanker

Maar wat wordt er onder seksuele problemen precies verstaan? "Vrouwen die kanker hebben, ondervinden vaak minder seksueel genot tijdens de therapie, en nog 3 maanden erna", vertelt Chloé Vanhorick, psycholoog in de Borstkliniek van het Sint-Janziekenhuis in Brussel. "Op fysiologisch gebied hebben ze vaak last van vaginale droogte; vrijen wordt daardoor ongemakkelijk en zelfs ronduit pijnlijk." Als de vrouw er niets aan doet, kan deze droogte van de vagina leiden tot vaginisme. De spieren van de vagina verkrampen dan zodanig dat elk seksueel verkeer onmogelijk wordt.

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 04/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/10/2016 - 12h05

(1) S.B. Goldfarb et al., Effect of sexual dysfonction on quality of life in women with breast cancer. Resultaten gepubliceerd in december 2009 naar aanleiding van het 32e Jaarsymposium over borstkanker in San Antonio (USA)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Sofietje

...heb zelf hormonale borstkanker gehad: chemo, operatie, bestraling, medicijnen (tot 5 jaar na dato) met alle gevolgen van dien. Je bent totaal een ander mens geworden door alles: je lichaam, je geest, je herkent helemaal NIETS meer...helemaal niets!!! Alles is anders: je wordt dikker, je botten doen pijn van je kruin tot je tenen, je hebt de hele dag opvliegers, en je bent dood- en doodmoe. Vanalles geprobeerd op het sexuele vlak... ik kan jullie vertellen: die smeerseltjes tegen vaginale droogte helpen helemaal niets. Het is een heel pijnlijke aangelegenheid om te vrijen: het is en blijft schuurpapier, tot bloedens toe, wat je ook probeert! Wij vreeën regelmatig, de pijn op de koop toenemend, en het gevoel van mijn partner (die zich er ook niet prettig bij voelde) er ook bij op de koop toenemend. Uiteindelijk kon mijn partner er niet meer mee omgaan en is de relatie beëindigd. Ook heel pijnlijk en een groot litteken op mijn ziel. Waarom is die verdomde sex zo belangrijk?? Ik kon en kan dit niet begrijpen. Je bent aan het vechten voor je leven, en dan lijkt me sex zoooo onbelangrijk; dat je het samen fijn hebt en intimiteit ervaart (in de vorm van naast elkaar liggen, genieten van de dag, GENIETEN VAN ELKAARS GEZELSCHAP...want dat kan nog), dát was belangrijk voor mij. Hij ervoer het echter anders, en had wel behoefte aan sex. Ik ben geen man en kan me ook niet invoelen hoe het voor een man is: daar zit wellicht ook een groot deel van het probleem. Het verschil in de ervaring. Voor een vrouw is hand in hand op de bank (zéker als je in het behandelplan zit/medicijnen gebruikt) voldoende: een man ervaart over het algemeen (wil niet generaliseren) sex als intimiteit en het geeft hem gevoel van binding (zo lees ik uit de boeken). Helaas hebben wij het niet op kunnen lossen. We zien elkaar nog steeds en proberen begrip op te brengen voor elkaars situatie: een heel lastige weg, die we liefdevol proberen te bewandelen.

PUBLICITÉ