PUBLICITÉ

Binnenkort kunt u weten hoe groot de kans is dat u op korte termijn sterft!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2014 - 17h18
-A +A

Misschien hebt u het nieuws al gehoord. Het is de afgelopen week dan ook druk becommentarieerd. In Estland heeft een team van wetenschappers vier biomarkers ontdekt (dat zijn stoffen in de bloedstroom) die wijzen op een sterk verhoogd risico op overlijden op korte termijn - binnen de vijf jaar.

PUB

Groter risico op overlijden

De proefpersonen die een grote hoeveelheid van deze vier biomarkers in hun bloed hadden, liepen 19 keer meer risico om te overlijden dan de personen die er het minst hadden.

Dat cijfer is wel indrukwekkend en ook de onderzoekers waren verrast. Daarom vroegen ze een Fins team om het experiment over te doen. De resultaten waren identiek.
Belangrijk om te weten is ook dat de onderzoekers de factoren hebben uitgeschakeld die een invloed konden hebben. Het resultaat kan met andere woorden niet worden verklaard door het feit dat bepaalde risico’s op overlijden (zoals een hartziekte, kanker, roken) het aantal biomarkers zou doen stijgen.

Wat moeten we van deze gegevens denken?

Zo’n studie leent zich natuurlijk uitstekend tot wat naar sensatie ruikende titels als: «Wilt u weten wanneer u gaat sterven?». Maar daar gaat het niet om. Om te beginnen is het niet de bedoeling om iemand zijn sterftedatum mee te delen, maar wel  om een risico op overlijden op een relatief korte termijn te berekenen (vijf jaar in dit geval). Bij de volgens dit criterium onderzochte risicogroep bedroeg dat risico ongeveer 14%. Dat laat toch wel heel wat kansen open om zich eruit te redden!

De  kans is trouwens klein dat deze analyses op korte termijn veralgemeend worden naar de hele bevolking. Momenteel hebben ze namelijk nog niet zo heel veel nut. Er zijn nog geen technieken bekend om de waarden van deze biomarkers in het bloed naar beneden te krijgen en men kent ook het precieze verband nog niet tussen deze stoffen en de mortaliteit. Ook als we die waarden naar beneden krijgen, betekent dat dus nog niet dat we daarmee ook het risico verminderen.

Momenteel leveren deze gegevens en het verspreiden van het nieuws dus nog niet veel op, afgezien dan van allerlei ethische vragen (en waarschijnlijk ook een flinke stijging van de verzekeringspremies voor de grootste risicopersonen!).

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2014 - 17h18
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ