PUBLICITÉ

Bilharziasis: één van de meest verspreide parasitaire ziekten ter wereld

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 27/05/2003 - 00h00
-A +A

Bilharziasis of schistosomiasis is een parasitose die veroorzaakt wordt door het binnendringen van een worm in de huid. Hij nestelt zich in de aders, tast de ingewanden aan en leidt op die manier tot ziekten. Bilharziasis treft op wereldvlak meer dan 300 miljoen mensen, vooral in de tropische landen. Het gaat dan ook om een echte plaag, want de ziekte heeft een negatieve impact op de volksgezondheid en de sociaal-economische ontwikkeling van de getroffen landen.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

Er bestaan vijf soorten parasieten (of schistosomen) die de mens kunnen besmetten (een parasiet is een levend organisme dat alleen maar kan overleven en zich kan voortplanten in een ander organisme):

  • Schistosome haematobium: veroorzaakt urinaire bilharziasis en komt vooral voor in Afrika en het Nabije Oosten.
  • Schistosome mansoni: veroorzaakt darmbilharziasis en komt voor in Brazilië en Afrika ten zuiden van de Sahara.
  • Schistosome japonicum en schistosome mekongi: veroorzaakt eveneens darmbilharziasis of arterioveneuze bilharziasis, en komt voor in Azië (China, Indonesië, Filippijnen).
  • Schistosome intercalatum: veroorzaakt rectale bilharziasis en komt voor in Centraal-Afrika. In de parasitaire cyclus is hoe dan ook altijd een tussengastheer in het spel, een weekdier dat in zoetwater leeft. De schistosomenlarven komen vrij in het water. De mens raakt besmet door gewoon contact met zoetwater (meren, rivieren, poelen), want de parasiet kan dan doordringen in de gezonde huid en woekeren in de bloedvaten. De volwassen wormen leven in koppels in de aders van de besmette personen. Het wijfje legt voortdurend tal van eieren die uitgescheiden worden in de urine en de stoelgang.

Praktische tips

  • Informatie inwinnen over de bestaande risico's (consulaat, arts) alvorens op reis te gaan naar een tropisch land.
  • Bij verblijf in een risicogebied: alleen baden in de zee of in het zwembad.
  • Niet blootsvoets op het strand lopen en niet op het zand liggen.
  • Het linnen niet laten drogen buiten of op de grond.
  • Gesloten schoenen dragen op een modderige of vochtige ondergrond.
  • Niet waden of baden in stilstaand zoetwater.
  • Geen dieren strelen en onmiddellijk een arts raadplegen bij een beet of krab.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 27/05/2003 - 00h00 Médecine tropicale (Tropische geneeskunde) - M. Gentilini - 5de uitgave, Flammarion. Le Guide d'information et de conseils pratiques de la société de médecine des voyages (De informatiegids met praktische tips van de vereniging voor reisgeneeskunde): Médecine des voyages, 4de uitgave, Ed. Format utile, 30 rue de la Varenne, 94100 Saint-Maur. Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire (BEH, Wekelijks Epidemiologisch Bulletin) nr. 24/2002: Recommandations sanitaires pour les voyageurs (Gezondheidsaanbevelingen voor reizigers).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ