PUBLICITÉ

Bergamotthee: niet overdrijven!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/11/2014 - 17h03
-A +A

Te veel bergamotthee kan spier- en zenuwstoornissen veroorzaken. 

Een waar gebeurd verhaal herinnert er ons nog maar eens aan dat zelfs het meest onschadelijke levensmiddel gevaarlijk kan zijn als we ermee overdrijven.

PUB

Bergamotthee: neurologische en spierproblemen

Thee heeft heilzame effecten op de gezondheid.

Een Oostenrijkse arts heeft echter in het Amerikaanse medische tijdschrift The Lancet een klinisch geval gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat overdaad schaadt.

Het gaat om het geval van een man van 44 jaar die bakken thee dronk, maar liefst vier liter per dag! Toen hij maagklachten kreeg, veranderde hij het type thee dat hij dronk en schakelde over van geparfumeerde zwarte thee op bergamotthee - die wordt verkocht onder de naam Earl Grey.

Een week later kreeg hij krampen in de rechtervoet, twee weken later in de linkervoet en na een maand kreeg hij ook pijn in de handen. Tevens vertoonde hij onwillekeurige contracties van bepaalde spieren en met name van de adductoren (spieren aan de binnenkant van de dij). Voorts had hij last van neurologische problemen: gevoelsstoornissen van de ledematen, wazig zicht, enz.

Eén oorzaak: bergamot

Volgens Dr. Finsterer waren de afwijkingen te wijten aan de bergamotolie in de thee. Die olie bevat immers psoraleenderivaten (een stof die de pigmentatie van de huid bevorderd; het maakt de huid gevoelig voor ultraviolette stralingsactiviteit).

Eén daarvan, nl. bergapteen, kan de neuromusculaire symptomen die bij deze patiënt werden waargenomen, verklaren. Bergapteen kan ook huidziekten veroorzaken. Het is inderdaad een stof die het bruinen versnelt, maar die ook toxische huidreacties veroorzaakt bij blootstelling aan... de zon. De meeste producten die nu worden verkocht, dragen het label "geen bergapteen" of in het Engels "bergapten-free"!

Eén raad: met mate!
Als u graag thee drinkt, pas dus op voor bergamot en drink die thee met mate. De patiënt waarvan sprake genas volledig nadat hij de consumptie van Earl Grey verminderde, en zolang hij minder dan 1 liter per dag bleef drinken, zijn de symptomen niet teruggekomen.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 28/05/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/11/2014 - 17h03

Finsterer J. Lancet 2002; 359: 1484.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress? Drink groene thee! Gepubliceerd op 09/12/2013 - 10h09

Groene thee heeft er weer een weldoende eigenschap bij: hij helpt stress voorkomen. Daaraan zijn wel twee voorwaarden verbonden: 1) groene thee drinken, en geen zwarte thee en 2) dagelijks 5 kopjes drinken.

Op het menu: linzen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De herfst is het seizoen bij uitstek om peulvruchten te nuttigen. De grote chef-koks hebben linzen weer populair gemaakt door ze te combineren met 'edele' producten, zoals ganzenlever.

Thee versterkt de beenderen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Personen die veel thee drinken, moeten een skelet van beton hebben. Ze hebben inderdaad een hogere botmineraaldensiteit dan personen die geen thee drinken.

Meer artikels