PUBLICITÉ

Bedplassen? Er bestaan oplossingen voor!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/05/2011 - 14h54
-A +A

Enuresis of bedplassen is een vaak voorkomende pathologie. Zo'n 10 tot 20% van de kinderen van 5 jaar en 8% van de kinderen van 7 jaar heeft er last van. Een kind doet dat nooit met opzet, maar het moet er wel de gevolgen van dragen. Op een bepaalde leeftijd wordt bedplassen sociaal onaanvaardbaar en moet er samen met de arts naar een behandeling worden gezocht. Ook het kind wordt daar best actief kind bij betrokken.

PUB

Een kind wordt groter en toch slaagt het er niet in om 's nachts zindelijk te worden

Bedplassen kan worden gedefinieerd als een volledig, normaal en onwillekeurig urineverlies tijdens de slaap. Men heeft het over primair bedplassen als het kind nog nooit droog is geweest, en van secundair bedplassen als de pathologie optreedt na een periode van zindelijkheid.

Gevolgen voor het leven van het kind en dat van zijn familie

De gevolgen van bedplassen zijn om te beginnen financieel: wassen en strijken van de lakens, luiers, eventuele behandeling. Maar ze zijn ook van psychologische aard. Volgens sommige enquêtes wekt het bedplassen van een kind schuldgevoelens bij de ouders en een gevoel te falen in de opvoeding.
Bedplassen wordt veroorzaakt door het slecht functioneren van bepaalde zaken binnen het gezin: slechte relatie ouders/kinderen, straffen, pesterijen, taboe-onderwerp binnen het gezin, enz.
Voor het kind zijn de gevolgen van sociale aard, maar ook psychologisch en op school zijn de gevolgen voelbaar. Het kind gaat zich bijvoorbeeld isoleren, het wil niet bij vriendjes gaan slapen, het heeft weinig zelfvertrouwen, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/05/2011 - 14h54

Le Quotidien du Médecin, 4 april 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen Gepubliceerd op 24/10/2011 - 13h02

Sommige kinderen lijden aan nachtelijke enuresie , of bedplassen , met andere woorden aan bedplassen en dat op een leeftijd waarop kinderen 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familia...

Een luiervrije baby, het kan! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h33

De voorbije jaren kennen fenomenen als borstvoeding op verzoek en huid-op-huidcontact almaar meer succes. Het zijn voorbeelden van de groeiende trend om terug te keren naar een natuurlijk moederschap, een moederschap dat dicht bij het kind staat en v...

Meer artikels