PUBLICITÉ

Artritis van de onderste ledematen

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 29/04/2003 - 00h00
-A +A

De naam "artritis" van de onderste ledematen is, ondanks het feit dat hij courant wordt gebruikt, niet juist. Het gaat eigenlijk om een chronische obstructieve arteriopathie. Dit is een verzamelnaam voor letsels in de slagaderwand waardoor er vernauwing (of 'stenose') van de binnendiameter van de slagader optreedt. De onderste ledematen worden vaak aangetast door deze slagadervernauwing, die pijn veroorzaakt tijdens het stappen en kan leiden tot koudvuur en amputatie.

PUB

In de praktijk

De behandeling van artritis van de onderste ledematen is dikwijls teleurstellend, vooral wanneer de ziekte op meerdere plaatsen werd vastgesteld, met name ter hoogte van de kransslagaders of de hoofdslagader. Ideaal is om het niet zo ver te laten komen door een goede levensstijl, door niet te roken, weinig vet en zout te gebruiken in de voeding en regelmatig te bewegen.

Wat zijn de oorzaken?

Artritis van de onderste ledematen is in 95% van de gevallen te wijten aan atherosclerose. Roken, diabetes, arteriële hypertensie, cholesterol, geslacht, leeftijd en erfelijkheid zijn de belangrijkste risicofactoren van deze aandoening. Ontstekingsziekten die onder andere de slagaders aantasten zoals uitgezaaid huiderytheem en de ziekte van Horton zijn de tweede oorzaak van artritis van de onderste ledematen. Voor wat de slagaderaantasting betreft, wordt de atherosclerose eigenlijk gevormd door plaques die "atheroomplaques" worden genoemd, en die zich op de binnenwand van de slagaders ontwikkelen en deze progressief doen verstoppen. In een verder gevorderd stadium kunnen zich bloedklonters vormen ter hoogte van deze vernauwingen en de (reeds sterk vertraagde) bloeddoorstroming in een van de ledematen bruusk onderbreken. Dat is wat men noemt een "acute ischemie".

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 29/04/2003 - 00h00 "Sauvez vos artères", Dr Robert Cristol, uitgeverij Marabout, 300 bladzijden. Uitgeversprijs: 6,6 €.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Arteriopathie: lang leve lichaamsbeweging! Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van de behandeling van arteriopathie, waarbij de slagaders in de benen verstopt raken. Al wie aan arteriopathie lijdt, moet 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten wandelen.

Wat zijn de tekenen van atherosclerose? Geüpdatet op 12/06/2012 - 12h51

Atherosclerose of slagaderverkalking is een veel voorkomende aandoening die leidt tot een blokkering van de bloedstroom in de bloedvaten of tot een vernauwing van de bloedvaten. Zijn de symptomen die wijzen op atherosclerose te herkennen ? En wat zij...

Arteritis behandelen met antibiotica? Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Arteritis van de benen (arteriitis obliterans van de onderste ledematen in de wetenschappelijke literatuur) zou kunnen worden behandeld met antibiotica. Een interessante therapeutische optie.

Meer artikels