PUBLICITÉ

Appels: pharmafood vol pesticiden?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, Diëtiste op 16/02/2017 - 18h54
-A +A

Appels hebben zo veel goede eigenschappen dat ze  worden beschouwd als pharmafood, een mix van voedsel en medicijn. Maar appels zitten ook vol pesticiden, giftige stoffen dus. Welke appels kunnen we nog wel eten, en hoe bereiden we ze het best?

PUB

Appels: wat zit er allemaal in?

Appels zijn vruchten met een tamelijk zachte schil en vaak vrij knapperig vruchtvlees met een ietwat zoete maar soms ook zure smaak. Het klokhuis bestaat uit vijf vakjes waarin telkens twee pitten zitten. Maar die laatste eten we niet op, wat jammer is!

Appels bevatten:

  • veel water (zoals alle fruitsoorten);
  • een goede mix van vezels (hemicellulose en pectine) die vooral in de schil en de pitten zitten;
  • behoorlijk wat minerale zouten, waaronder kalium, magnesium, een beetje foliumzuur (vitamine B9) en vitamine C;
  • koolhydraten, met in hoofdzaak fructose;
  • en veel antioxidanten: polyfenolen en caroteen.

De combinatie van al deze voedingsstoffen geeft appels hun geneeskrachtige eigenschappen. 

Appels, voedingsevenwicht en afslanken

Rauwe appels hebben een vrij lage glycemische index. De suikerspiegel in uw bloed gaat er met andere woorden niet door stijgen, en dat is uitstekend voor uw voedingsevenwicht. Gestoofde appels hebben een iets hogere glycemische index, maar die gaat niet pieken (tenzij u er suiker bij doet).

Appels helpen om af te slanken, om twee redenen:

  • De eerste reden is dat een appel het perfecte tussendoortje is als u honger hebt: de vrucht bevat weinig calorieën, geen vet, slechts een klein beetje koolhydraten en heel veel goede voedingsstoffen. Als u door omstandigheden uw ontbijt eens moet overslaan, neem dan een appel mee naar het werk. Eet hem in de loop van de ochtend op en ’u zal geen honger hebben tot de middag.
  • De tweede reden is dat appels door hun knapperige textuur (die u verplicht om te kauwen) een verzadigend effect hebben. Het hoge vezelgehalte en vooral het vele vocht versterken dat nog. Wat blokjes appel in een salade als starter bij de maaltijd is ideaal! U zal daarna minder eten omdat het verzadigingscentrum in uw hersenen al geactiveerd is.

Het is ook al tientallen jaren bekend dat twee of drie appels per dag eten een te hoge cholesterol doet zakken.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, Diëtiste op 16/02/2017 - 18h54
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Eén tussendoortje, vier mogelijkheden... Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Uit een recente studie blijkt dat, als het om voeding gaat, goede voornemens niet noodzakelijk in de praktijk gebracht worden, zeker niet tijdens werkpauzes… En dat de helft van ons zelfs helemaal geen goede voornemens maakt op dat vlak!

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Nieuw uit de mediterrane tuin : de mandora Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

Het kleine eiland Cyprus staat bekend om zijn steeds groeiende gamma van fruit en groenten. Het wordt dan ook niet voor niets de 'Tuin van de Middellandse Zee' genoemd. Onlangs heeft het eiland een nieuwe citrusvrucht op de markt gebracht: de mandora...

Meer artikels