PUBLICITÉ

Antidepressiva: slecht voor de seksualiteit

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/04/2003 - 00h00
-A +A

Seksuele stoornissen zijn één van de symptomen van depressie, maar kunnen ook een bijwerking zijn van antidepressiva. Hoe zit het daar nu eigenlijk mee? Tekst en uitleg…

PUB

Wie depressief is, heeft nergens nog zin in, dus ook niet in seks. Seksuele stoornissen behoren dan ook tot de logische symptomen van depressie. Libidoverlies, erectie- of ejaculatiestoornissen bij de man, opwindings- of orgasmestoornissen bij de vrouw: ongeveer 30 tot 40 % van de depressiepatiënten heeft last van één of meer van deze stoornissen. De studies die deze cijfers aanhalen, vermelden echter niet of het de depressie is die deze stoornissen veroorzaakt dan wel de behandeling met antidepressiva. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat antidepressiva weliswaar de depressiesymptomen verbeteren, maar dat de seksuele stoornissen zeer vaak blijven bestaan. Sommige patiënten krijgen door de behandeling zelfs seksuele problemen waar ze voordien geen last van hadden. Blijkbaar hebben niet alle antidepressiva dezelfde gevolgen voor de seksualiteit en werken ze ook niet bij alle patiënten op dezelfde manier. Sommige zouden de libido verminderen, andere zouden de opwinding of het orgasme verstoren. Toch moeten we opmerken dat sommige antidepressiva precies gebruikt worden om vroegtijdige ejaculatie te behandelen.

Praat erover met uw arts

Stop nooit met de behandeling, maar praat erover met uw arts, zodat hij naar een geschikte oplossing zoekt.

  • De bijwerkingen van een geneesmiddel hangen af van de dosis, dus kan die verlaagd worden.
  • Heel wat stoornissen die ontstaan bij het begin van de behandeling verdwijnen na enkele maanden spontaan.
  • Niet alle antidepressiva hebben dezelfde effecten: soms volstaat het om te veranderen van therapeutische klasse.
  • Uw arts kan u voorstellen om 'therapeutische vensters' te maken. Daarbij last u bijvoorbeeld een weekend in waarin u uw geneesmiddel niet neemt (doe dit echter nooit zonder advies van uw arts).
  • Uw arts kan naast het antidepressivum nog een ander geneesmiddel voorschrijven om de seksuele stoornis te doen verdwijnen.
  • Soms wordt een erectieopwekker gebruikt om de bijwerking van het antidepressivum te neutraliseren.
  • Ten slotte mag u niet vergeten dat bijwerkingen van geneesmiddelen omkeerbaar zijn als de behandeling wordt stopgezet.
Deze alternatieven moeten de patiënten aanmoedigen om hun probleem te bespreken met hun huisarts. Seksualiteit blijft voor elke depressiepatiënt belangrijk. Dit aspect mag dan ook hoegenaamd niet verwaarloosd worden: een beter seksleven bevordert de therapietrouw en draagt bij tot het genezingsproces.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/04/2003 - 00h00 Ferguson J.M., The effects of antidepressants on sexual functioning in depressed patients: a review. J. Clin. Psychiatry, 62 (suppl 3) : 22-34, 2001. Zajecka J., Strategies for the treatment of antidepressant-related sexuel dysfunction. J. Clin. Psychiatry, 62 (suppl 3) : P 35-43, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: wat zijn de gevolgen voor het seksleven? Gepubliceerd op 21/12/2012 - 12h22

Diabetes is een ziekte die een serieuze impact kan hebben op de gezondheid, op heel veel vlakken. Het seksleven is nog vaak een onderwerp waar niet over gesproken wordt . Nochtans is ook de seksuele gezondheid een deel van de algemene gezondheid . Bi...

Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere sig...

Meer artikels