PUBLICITÉ

Antidepressiva : behandelingsduur en posologie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

De behandeling van depressies moet doeltreffend zijn om de gevreesde terugvallen te vermijden. Een overzicht van de definitie van een depressie, de behandeling met antidepressiva en de modaliteiten van het stopzetten van de behandeling.

PUB

Antidepressiva: de indicaties

Wanneer zijn antidepressiva aangewezen en hoe lang duurt de behandeling?
En wat is een depressie nu precies?
Bij een depressie moet er sprake zijn van minstens vijf symptomen: een depressieve stemming, gebrek aan interesse en plezier en vier van de volgende symptomen: slaapstoornissen, veranderend lichaamsgewicht, vertraging van de psychomotoriek, vermoeidheid, gevoel van waardeloosheid of schuldgevoel, concentratiestoornissen en morbide gedachten. Volgens internationale richtlijnen moeten deze symptomen zich voordoen gedurende minstens twee opeenvolgende weken.

Een behandeling met antidepressiva bestaat uit drie fasen

De behandeling met antidepressiva bestaat uit drie fasen: de curatieve behandeling van de depressie, de consolidatie en het stopzetten van de behandeling of de behandeling op lange termijn.

  • De curatieve behandeling duurt gemiddeld 4 à 6 weken.
  • De consolidatie duurt 4 à 6 maanden na de genezing van de acute depressie. De posologie blijft dezelfde. Deze etappe heeft tot doel een terugval te voorkomen. Tijdens dit interval bedraagt het risico 40 à 60%!
  • Gaat het om een eerste, geïsoleerde depressieve periode, dan wordt het stopzetten van de behandeling overwogen na een periode van vier maanden die op de genezing volgt. Maar de behandeling wordt progressief afgebouwd door de dosis te verlagen. In dit geval bedraagt de totale behandelingsduur 6 maanden tot één jaar.
  • In geval van herhaaldelijke depressieve periodes, wordt een behandeling op lange termijn overwogen om het risico op een terugval te reduceren. De behandeling duurt in dit geval minstens twee jaar, gemiddeld vijf jaar en in sommige gevallen moet de behandeling levenslang gevolgd worden. De posologie is dezelfde dan die van een curatieve behandeling. De reductie van de dosis zou namelijk een terugval tot gevolg kunnen hebben. Bij sommige patiënten kunnen de recidieven spontaan ophouden na verschillende jaren met depressieve periodes. De enige manier om zeker te spelen is de dosis heel progressief te verlagen en tegelijkertijd waakzaam te zijn voor mogelijke tekenen van een terugval. Die waakzaamheid vereist wel dat de patiënten en zijn omgeving goed geïnformeerd zijn. Een psychotherapie kan de doeltreffendheid van een behandeling met antidepressiva verbeteren.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00 FMC le Quotidien du médecin, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Depressie: meer aandacht voor preventie! Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Volgens studies zou 6 tot 16% van de Belgische bevolking depressief zijn. Deze sterk uiteenlopende cijfers zijn te wijten aan het feit dat verschillende definities en evaluatiemethoden werden gebruikt.

Een slecht seizoen voor patiënten met depressie (deel 2) Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Vorige week hebben we gezien dat depressie een organische component heeft, maar dat men ook een bepaald profiel van depressieve personen kan schetsen. Zo kunnen de eerste symptomen worden opgespoord en kan dadelijk een arts worden geraadpleegd.

Meer artikels