PUBLICITÉ

Alsmaar vroeger ontslag uit de materniteit

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00
-A +A

Om meerdere redenen worden jonge moeders alsmaar sneller uit de materniteit ontslagen. De follow-up van de moeder en het kind thuis zou van nut kunnen zijn om bepaalde medische verwikkelingen te voorkomen en borstvoeding te promoten.

PUB

Om meerdere redenen worden jonge moeders alsmaar vroeger uit de materniteit ontslagen: de hoge kosten van het verblijf, het beperkt aantal bedden op de eenheden voor verloskunde, de vermindering van het aantal artsen en gespecialiseerde personeelsleden, de verkorting van de werktijd. Door verkorting van de periode van observatie van de pasgeborene kan de gezondheid van het kind echter in het gedrang komen: onvoldoende bewaking, geen opsporing van bepaalde ziekten, te late diagnosestelling enz.Tijdens een kort verblijf kunnen de hulpverleners hun vele functies bovendien niet vervullen: de jonge moeder uitleg geven over gezondheid, hygiëne, verzorging, de voeding, enz. Ook de borstvoeding lijdt eronder. Wat dat betreft, loopt Frankrijk achter op de buurlanden: na 4 maanden krijgt slechts 5% van de Franse kinderen borstvoeding tegen 80% in Noorwegen, 65% in Zweden en 70% in Groot-Brittannië.

Verdere thuisverzorging

Een follow-up thuis zou een goede oplossing zijn. Daartoe moeten hulpverleners, artsen, vroedvrouwen, kinderverzorgsters worden betrokken bij structuren van het type PMI of bij de consultaties in het ziekenhuis. Ook moet een performante ondersteuning thuis worden ontwikkeld. De personen die betrokken zijn bij de bevalling, en de personen die instaan voor de verdere verzorging, moeten dus nauwer samenwerken. De vroedvrouw kan daarbij een belangrijke rol spelen. Een heel programma dat voor iedereen van nut kan zijn.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00 Assises nationales de la santé de l'enfant et de l'adolescent, Lyon, november 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids en zwangerschap Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Met het aidsvirus besmet (HIV-seropositief) zijn en toch een kind willen, zijn uiteraard niet incompatibel, maar een nauwgezette follow-up is wel noodzakelijk.

Zwangerschap na je 50ste: meer complicaties Gepubliceerd op 11/08/2017 - 16h07

Alsmaar meer vrouwen worden na hun 50ste nog moeder via de bestaande behandelingen tegen onvruchtbaarheid. Maar wat zijn de risico's van zwangerschappen op latere leeftijd, voor de moeder zowel als voor het kind? Volgens de conclusies van een van de...

Meer artikels