PUBLICITÉ

Acné, hygiëne en cosmetica

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 01/06/2017 - 17h17
-A +A

Het is zeer belangrijk om uw huid regelmatig grondig te reinigen, om alle externe onzuiverheden te elimineren. Bij acné stelt water geen enkel probleem, maar is de keuze van de zeep of de reinigingsgel daarentegen essentieel. Sommige zepen of gels irriteren en kunnen acnébehandelingen hinderen. Andere elimineren al het vuil op het huidoppervlak en vermijden op die manier infecties.

PUB

Aan te raden zepen bij acné

Dermatologische zepen: hun reinigende en antibacteriële werking is goed geschikt voor een acnégevoelige huid. Ze schuimen niet.

Reinigingsmelk: wordt uitstekend verdragen door een gevoelige huid, maar u moet na het aanbrengen wel uw huid afdrogen en vervolgens afspoelen met veel water. Sommigen vinden dit reinigingsritueel in "twee tijden" een ingewikkelde bedoening.

Reinigingsgels: zijn aangepast aan een acnégevoelige huid, aangenaam en niet-irriterend.

Te vermijden

Goedkope zepen die veel schuimen: ze vernietigen de beschermende vetlaag, waardoor uw huid droog wordt. Ga systematisch na of uw reinigingsproduct geen werkzame bestanddelen tegen acné bevat, zoals een fruitzuur of een benzoylperoxide. Die laatste is irriterend. Het is overigens essentieel om uw huid niet te irriteren, bijvoorbeeld door erop te wrijven met een washandje. Er dreigen dan immers stoffen vrij te komen die nieuwe acnépuistjes kunnen doen ontstaan.

Welke schoonheidsproducten moet u gebruiken?

Sommige schoonheidsproducten, zoals hydraterende crèmes of make-up, kunnen acnépuistjes in het leven roepen of instandhouden. Om dat probleem te vermijden, moet u altijd producten kiezen waarop vermeld staat 'getest niet comedogeen' (m.a.w. een product dat de vorming van zwarte puntjes niet bevordert).

Er bestaan ook haarverzorgingsproducten (waaronder vaseline, die soms gebruikt wordt bij kroeshaar) die acné kunnen veroorzaken, vooral op het voorhoofd, bij de haarwortel.

  • Gebruik een crème voor vette huid 'getest niet comedogeen'. Vermijd hoe dan ook crèmes voor droge huid.
  • Blijf voorzichtig met geparfumeerde crèmes, want ze kunnen sensibiliseren of irriteren.
  • Make-up is niet uit den boze bij acné. U mag gerust gekleurde hydraterende crèmes gebruiken. Hebt u veel acné, dan kan uw arts u meer beschermende producten voorschrijven die de zwarte puntjes goed kunnen maskeren. Uw apotheker kan u dan uitleggen hoe u ze optimaal kunt aanbrengen.
  • Vermijd 'zonnepoeders', want die kunnen zwarte puntjes doen ontstaan.

Conclusie: gebruik niet om het even welke make-up of verzorgingsproduct. Vraag advies aan uw arts om uw acné zoveel mogelijk te verminderen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 01/06/2017 - 17h17

" Acné, des conseils pour votre quotidien " (" Acné: dagelijkse verzorgingstips "), Olivier Chosidow en Brigitte Dréno, Collectie Dialogue Médecin-Malade, Uitgeverij John Libbey Eurotext.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Acne bij mannen Geüpdatet op 10/09/2014 - 09h33

Zwarte puntjes, witte puistjes, knobbels, cysten, rode plekken, enz. De huid van mannen zorgt soms (of vaak) voor problemen, zoals acne. Acne is altijd gênant en soms een regelrechte handicap, zowel in de puberteit als op volwassen leeftijd. Wat moet...

Acne: zeven tips voor een goede huidverzorging Gepubliceerd op 29/06/2015 - 15h37

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne in een minder of meer uitgesproken vorm. In dit geval wordt de huidaandoening veroorzaakt door de puberteitshormonen. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne. Hoe moet iemand met acne zijn huid verzorgen z...

Meer artikels