PUBLICITÉ

9 vragen over bijziendheid

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 24/03/2015 - 22h06
-A +A

U ziet goed van dichtbij, maar beelden in de verte zijn onscherp. Het gaat waarschijnlijk om bijziendheid, een gezichtsstoornis die zowat één vierde van de bevolking treft. Wat moet u weten over bijziendheid? Een overzicht in 9 vragen en antwoorden.

PUB

Een bijziend oog: wat betekent dat eigenlijk?

Bij een bijziend oog, vormt het beeld zich vóór het netvlies, alsof het oog te lang is. Het kan echter ook gaan om een te sterke kromming van het hoornvlies of van de ooglens. Hierdoor wordt het beeld onscherp naar de hersenen overgebracht. Om goed te zien, moeten de voorwerpen dus naar voren gebracht worden. Omgekeerd: hoe verder een voorwerp verwijderd is, hoe onscherper het beeld.

 

Hoe ziet een persoon met ouderdomsverziendheid die ook bijziende is?

In het geval van presbyopie (ouderdomsverziendheid), doet zich het omgekeerde voor: het beeld wordt achter het netvlies gevormd. Als men daarbij ook bijziende is, kan dat de presbyopie vertragen. Tijdens een bepaalde periode, zal het zicht van een bijziende zelfs beter worden wanneer de presbyopie opduikt, precies alsof het zicht verbetert wanneer men ouder wordt! Bijziendheid kan presbyopie echter niet verhinderen…

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 15/03/2011 - 14h52 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 24/03/2015 - 22h06

Quelle opération de myopie choisir? (Bijziendheid: voor welke ingreep kiezen?), http://www.ophtalmologie.fr/operation-myopie-laser.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer en meer bijzienden Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De voorbije decennia is het aantal gevallen van myopie steeds blijven stijgen. Een fenomeen dat specialisten nog niet hebben kunnen verklaren, ook al wordt de alomtegenwoordigheid van schermen in onze maatschappij vaak als oorzaak aangewezen.

Wat weet u over verziendheid? Geüpdatet op 21/05/2013 - 09h49

Verziendheid is een veel voorkomende visuele stoornis. Wie wordt erdoor getroffen en wat zijn de symptomen van verziendheid? Welke behandelingen bestaan er? Kunnen verziende mensen lenzen dragen? Test uw kennis over het onderwerp.

Buiten spelen is goed voor de ogen! Geüpdatet op 01/11/2011 - 11h28

De grote toename van het aantal bijzienden in ons land zou te wijten zijn aan het feit dat kinderen minder buiten zijn, en dus minder zonlicht zien. Dat is in ieder geval de conclusie van een reeks internationale studies.

Meer artikels