PUBLICITÉ

10 tips om te leren leven met herpes

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 11h46
-A +A

Maar 500 000 Belgen zouden last hebben van herpes. Deze virale en erg besmettelijke aandoening kan optreden in het gezicht, meer bepaald in de vorm van koortsblaasjes, of op andere delen van het lichaam, zoals bij genitale herpes. Het dagelijkse leven met herpes vraagt enige aanpassing. Tien praktische tips...

PUB

Wat is een aanval van herpes? Hoe wordt herpes behandeld?

Een opstoot van herpes is pijnlijk en weinig esthetisch, maar zo'n aanval omvat ook een zeer hoog risico op besmetting van mensen in de omgeving. Zodra de eerste aankondigende tekenen van een herpes-opstoot optreden (jeuk, prikkelingen, branderig gevoel, stramheid, pijn…), is er een verhoogd risico op overdracht van het virus, nog voor de vorming van de typische blaasjes waarin het vocht zit dat het virus bevat.
Als die voorafgaande tekenen optreden en ook tijdens de aanval moet u elk direct contact mijden, zoals kussen in geval van lippenherpes en seksuele betrekkingen in geval van genitale herpes.
Wat de behandeling aangaat, is herpes niet te genezen. Er bestaan wel antivirale middelen (aciclovir en valaciclovir) die de frequentie van de aanvallen en de intensiteit verminderen.

Enkele tips om te leren omgaan met aanvallen van herpes

  1. Ga bij de minste twijfel naar een arts (huisarts, dermatoloog, gynaecoloog of uroloog), bij voorkeur tijdens een aanval. Dat vergemakkelijkt de diagnose, de opkomende aanval kan sneller worden behandeld en de kansen op besmetting zijn kleiner.
  2. Ga bij uzelf na welke factoren de aanvallen uitlokken. Zo kunt u zelf de frequentie van de aanvallen verminderen, de preventieve medicatie zo vroeg mogelijk nemen en ook nu de kansen op besmetting verkleinen. Mogelijke factoren zijn stress, blootstelling aan de zon, alcohol, vermoeidheid, koorts, de maandstonden, lokale letsels, enz.
  3. Leer ook de tekenen herkennen die een aanval aankondigen.
  4. Was systematisch uw handen na contact met de wondjes. Zo vermijdt u dat een ander deel van uw lichaam of iemand in uw omgeving besmet raakt. Raak de wondjes niet aan, krab ze niet open en kom ook niet aan uw ogen (risico op oogherpes).
  5. Hou de besmette zones schoon: was ze met water en zeep en droog ze daarna (indien nodig met de haardroger, op de laagste stand).
  6. Doe zo min mogelijk een verband of pleister op de wonden, want ze genezen beter in de vrije lucht. Tijdens de korte ogenblikken van onvermijdelijk contact (als u een kind moet verzorgen bijvoorbeeld) kunt u veiligheidshalve wel een hermetisch afgesloten verband gebruiken.
  7. Camoufleer de wonden liefst niet met make-up.
  8. Gebruik uw handdoek of uw tandenborstel veiligheidshalve niet samen met iemand anders.
  9. Bij lippenherpes:
    • •Mijd kussen, praten van heel dichtbij of praten met heel veel speeksel in de buurt van een baby, een zwangere vrouwe, mensen met een atopisch eczeem of andere mensen met een verzwakt immuunsysteem.
    • •Geef ook uw bestek aan niemand anders en laat niemand uit uw glas drinken.
    • •Mijd oraal-genitale seksuele betrekkingen, want lippenherpes kan leiden tot genitale herpes en omgekeerd.
  10. Bij genitale herpes:
    • •Gebruik een condoom bij het vrijen. Tijdens aanvallen is het soms beter om niet te vrijen (om besmetting te voorkomen, verdere uitbreiding en ook omdat het vrijen pijnlijk kan zijn). U praat er het best over met uw arts.
    • •Zwangere vrouwen moeten elke opstoot van genitale herpes melden aan hun arts.
    • •Draag geen nauwzittende kleren (jeans, broekkousen…) of synthetisch ondergoed om vocht te voorkomen.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/02/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2016 - 11h46
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ