Wiegendood

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Plotselinge dood van een ogenschijnlijk gezonde zuigeling, waarvoor lijkschouwing evenmin enige verklaring geeft. Vaak wordt ook de naam sudden infant death (SID) gebruikt. De meeste slachtoffertjes zijn schijnbaar gezonde babytjes tussen twee en zeven maanden oud, die volkomen onverwacht tijdens de slaap overlijden. Er is zelden sprake van alarmerende symptomen bij deze kinderen. Er bestaat een aantal theorieën ter verklaring van de ziekte. Volgens een van die theorieën is er sprake van een hormonale afwijking. Veel SID-baby's bleken een abnormaal hoog gehalte T3 (schildklierhormoon) in hun bloed te hebben. Het is echter nog steeds niet komen vast te staan of dit hoge T3-gehalte de oorzaak of juist het gevolg van het syndroom is.

Volgens een andere theorie zou de SID-baby een verborgen immuniteitsstoornis hebben, hetgeen wil zeggen dat het kind geen afweerstoffen heeft tegen normale bacteriën in bijvoorbeeld koemelk of huisstof. Volgens weer een andere theorie zou een ademhalingsstoornis tijdens de slaap de oorzaak zijn van wiegedood.
Ademhalingsstoornissen komen zowel bij mensen van middelbare leeftijd als bij jonge kinderen voor. Onderbrekingen in de ademhaling komen bij alle kinderen voor in de slaap, maar deze duren slechts enige seconden, omdat de hersenen het gebrek aan zuurstof signaleren waarop het lichaam tot handelen wordt aangezet. Het is mogelijk dat deze baby's een nauwelijks waarneembaar fysiologisch defect van het zenuwstelsel en het ademhalingssysteem hebben, waardoor het deel van de hersenen dat de ademhaling tijdens de slaap regelt niet goed functioneert. Als dit inderdaad het geval is, dan zal het in de toekomst wellicht mogelijk zijn die symptomen tijdig te herkennen en die baby's te beschermen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vanaf wanneer slaapt een baby 's nachts door? Gepubliceerd op 14/10/2013 - 18h32

De slaap van een zuigeling is een van de grootste bekommernissen van jonge ouders. Een gezonde dosis geduld is de boodschap: wanneer baby's zowat vijf maanden oud zijn, slaagt ongeveer de helft erin zijn slaapritme aan te passen aan dat van de ouders...

Baby: vermijd een teveel aan eiwitten! Gepubliceerd op 03/11/2014 - 18h10

Eiwitten worden in de voeding van volwassenen zwaar aanbevolen, maar baby’s hebben er maar heel lage dosissen van nodig. Als een baby te eiwitrijk voedsel krijgt, stijgt het risico op obesitas op volwassen leeftijd.

Meer artikels