• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Uw gedrag veranderen om uw gevoelens te veranderen: het kán

Uw gedrag veranderen om uw gevoelens te veranderen: het kán "Je mag je kwaad maken, maar niet slaan": met die stelregel voeden we onze kinderen op. Je kiest je emoties nu eenmaal niet zelf, maar je moet ze wel kunnen beheersen. En toch kunnen we onze gevoelens positief beïnvloeden…

Een eenvoudig voorbeeld: krom eens enkele seconden uw rug en scheer langs de muur terwijl u naar de grond kijkt. U zult zich meteen slecht voelen en uw zelfvertrouwen zal slinken. Richt u vervolgens op, doe enkele stappen met een mooi rechte rug en kijk recht voor u uit. U zult zich onmiddellijk zelfzekerder voelen. Dat bewijst dat uw houding uw gevoelens wel degelijk beïnvloedt. U kunt dus diep inwerken op uw emoties door aan de oppervlakte te werken. Dat geldt ook voor nog verbazender emoties zoals seksuele opwinding.

Ziehier een sprekend voorbeeld: beweeg krachtig en snel op en neer als u de liefde bedrijft. Op die manier doet u de seksuele spanning stijgen en voelt u zich snel zeer opgewonden. Kiest u daarentegen voor zachte en langzame bewegingen, dan zult u meer tederheid en verliefdheid voelen. Vaak denken mensen dat het de opwindingsgraad is die het ritme en de intensiteit van de coïtusbewegingen bepaalt. Dat klopt, maar ook het tegendeel is waar: de keuze van uw ritme beïnvloedt uw emoties.

U kunt dus met uw acties inwerken op uw diepste gevoelens, op voorwaarde dat u dat weet of aanvoelt. U doet er goed aan dit inzicht in de praktijk te brengen en het ook bij te brengen aan uw kinderen. Heel rustig bewegen en langzaam ademen, kan uw woede temperen, samen met uw kind een zacht liedje zingen, kan weer een glimlach op zijn lippen toveren… Dit leerproces is een bonus die u krijgt als u zichzelf meer vrijheid gunt: de vrijheid om niet de slaaf te worden van uw eigen emoties.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 30/11/2004

Vindt u het artikel interessant?