Sarcoom

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Kwaadaardig gezwel dat uitgaat van weefsels met veel tussenstof (mesenchym), zoals bindweefsel, vetweefsel, kraakbeen en been, maar ook spierweefsel en bloedvaten.

Het zijn in het algemeen weke gezwellen die op elke leeftijd kunnen voorkomen en die bij voorkeur uitzaaien via de bloedvaten.
Sarcomen waarvan de cellen bepaalde kenmerken dragen die ze vergelijkbaar maken met de cellen van normale weefsels (gedifferentieerd sarcoom) worden naar deze herkenbare weefsels genoemd.

Zo is een fibrosarcoom een gezwel bestaande uit bindweefsel, een liposarcoom een gezwel bestaande uit vetweefsel, een myosarcoom bestaat uit spierweefsel, enzovoort.
Andere, niet met andere weefsels te vergelijken sarcomen worden onderscheiden naar de vorm van de cellen. Zo onderscheidt men onder andere :
- rondcellensarcoom (sarcoma globocellulare);
- poelcellensarcoom (sarcoma fusicellulare);
- meerkernige reuzencellensarcoom (sarcoma monstrocellulare).

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Cellen om alles te doen Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten...

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Meer artikels