PUBLICITÉ

Kent u het geheim van een blijvende vriendschap?

Article créé le 03/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 03/09/2012 - 10h45
-A +A

Hoe gedragen uw vrienden zich als ze moe zijn? Als ze onder druk staan? Als ze voor een groep mensen staan die ze niet kennen? Als u de reacties van uw vrienden kunt voorspellen, zou dat wijzen op een hechte vriendschappelijke band. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

PUB

Vriendschap: onze reacties spreken boekdelen

Weten of een vriend eerder van het goedlachse of schuchtere type is: "Een makkie!", zeggen de Amerikaanse onderzoekers. Maar weten wat hem uit zijn vel zal doen springen, is een pak moeilijker. Om alle subtiliteiten van iemands reacties te kennen, moet u die al heel goed kennen. Onze manieren van reageren worden bepaald door wat we meemaken en die ervaringen maken ons ook tot wie we zijn. Een enig kind zal bijvoorbeeld niet dulden dat iemand zijn badhanddoek inpalmt. Net zoals een wees het geruzie tussen kinderen van eenzelfde gezin om kleinigheden niet zal begrijpen. Om al die "knopjes" bij de andere te kennen, moeten we hem door en door kennen, in al zijn complexiteit. 

Wat jaagt uw vrienden de gordijnen in?

Om dat te bewijzen vroegen Amerikaanse onderzoekers een aantal studenten en hun "beste vriend" via het internet een vragenlijst te beantwoorden. Ze legden hen een lijst met potentieel ergerlijke scenario’s voor. Bij elke situatie moesten ze aangeven wat hun eigen reactie zou zijn, en wat de reactie van hun vriend zou zijn. Daarnaast kregen beide vrienden ook vragen over hun relatie. Resultaat: sommige wisten precies wat hun vriend de kast opjoeg, andere hadden geen flauw benul! En vrienden die hun respectievelijke reacties het best konden voorspellen, hadden een gezondere relatie met veel minder conflicten en frustraties

Vriendschap, een relatie van geven en nemen

In vriendschappen liggen de verwachtingen vaak hoog! Voor "hardnekkige vrijgezellen" of jonge gescheiden mensen worden vrienden echte bakens, mensen die voor hen door het vuur gaan. Terwijl het "jawoord voor het leven" in de liefde utopisch lijkt, gelden vriendschappen doorgaans voor de eeuwigheid... Maar het moet natuurlijk van beide kanten komen! Probeer dus de volgende keer dat uw vriend uit de bol gaat te begrijpen waarom hij zo reageert. Als u maar vaak genoeg probeert te peilen naar wat er in hem omgaat, zult u misschien wel het geheim van een blijvende vriendschap ontdekken.

Billet initialement publié le 03/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 03/09/2012 - 10h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ