PUBLICITÉ

Bronchiolitis: soms goedaardig, altijd beangstigend

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00
-A +A

Elke winter worden meer dan 70.000 baby's getroffen door deze aandoening, die tot overvolle spoedgevallendiensten leidt. In de meeste gevallen volstaan enkele sessies ademhalingskinesitherapie echter om de bronchiën van uw baby vrij te maken.

PUB

Bronchiolitis is een ontsteking van de kleine bronchiën, de longpijptakjes (bronchioli), die ademhalingsproblemen veroorzaakt en in ernstigste gevallen zelfs tot ademhalingsinsufficiëntie leidt. De "hoofdschuldige" is het zogenaamde Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV), dat welig tiert in kinderdagverblijven. Het wordt makkelijk verspreid via neus-, nies- en hoestvocht, en soms ook door de handen. Bronchiolitis begint vaak met een gewone neus-keelholteontsteking die ontaardt. De baby krijgt het moeilijk om te ademen, en zijn ademhaling wordt traag en piepend, zoals bij astma. Zijn buikje wordt hol door de inspanning, en zijn ribbetjes zijn zichtbaar. Hij heeft moeite om te slikken en zijn zuigfles te nemen. Soms gaat de ziekte gepaard met een oorontsteking en - meestal matige - koorts.

Gaat het om een baby onder de drie maanden met ademnood en eetproblemen, dan moet u er onmiddellijk mee naar de spoedgevallendienst. Is het kind ouder dan drie maanden, dan moet u uw kinderarts raadplegen, want in negen op de tien gevallen is de bronchiolitis goedaardig en geneest ze binnen een week met enkele sessies ademhalingskinesitherapie. Daarbij wordt het uitademingsvolume verhoogd, een specifieke techniek die gehanteerd wordt door gespecialiseerde kinesitherapeuten en waardoor de secreties kunnen worden uitgescheiden die de bronchiën verstoppen. In sommige gevallen worden bronchodilaterende geneesmiddelen voorgeschreven of - bij ernstiger vormen - antibiotica of corticoïden, om superinfecties en complicaties te voorkomen. Vergeet niet om het hoofdeinde van de baby te verhogen, zodat hij gemakkelijker kan ademen, en geeft hem regelmatig wat water, om uitdroging te vermijden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ