PUBLICITÉ

Braken

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Overgeven; lediging van de maag via de slokdarm en de mond. Het braakproces verloopt in een aantal fasen: eerst wordt diep ingeademd, waarbij het middenrif omlaag getrokken wordt.

In de volgende fase wordt een uitademingsbeweging gemaakt door het aanspannen van de tussenribspieren en een deel van de buikspieren. Gedurende deze beweging blijft de stemspleet gesloten, zodat de lucht niet uit de longen kan ontsnappen, waardoor een sterke verhoging van de druk in de buikholte en borstholte ontstaat.

De maag bevordert het braken doordat de sluitspier tussen slokdarm en maag verslapt. Ook de spieren van de maagwand trekken samen. De slokdarm transporteert de daarin geperste maaginhoud snel omhoog. Het proces van het braken komt tot stand door een zenuwreflex, waarbij de prikkels voor deze reflex kunnen ontstaan in de buikholte, de maag, slokdarm, keel en in de hersenen zelf.

Zuigelingbraken
Krachtig uitstoten van de maaginhoud door de zuigeling. Soms wordt ten onrechte van braken gesproken, zoals bij het oprispen van een baby dat niet meer is dan een moeiteloos teruggeven van wat melk - gewoonlijk alleen omdat hij dat prettig vindt.

Kleine kinderen braken dikwijls aan het begin van een infectie zoals verkoudheid, keelontsteking of oorontsteking. Heftig explosief braken bij een baby kan te wijten zijn aan pylorospasmus (explosief braken door aangeboren kramptoestand van de spier van de maaguitgang).

Soms geeft een kind over zonder waarschuwing en lijkt dan dadelijk weer kiplekker. Als hij niet verder overgeeft, kan men het negeren en hem laten eten en drinken wat hij wil. Sommige kinderen braken gemakkelijk; te veel eten op een verjaarspartijtje betekent dan stellig overgeven midden in de nacht. Andere kinderen schijnen alles te kunnen verdragen. Herhaaldelijk braken kan een uiting van nerveuze problemen zijn.

Vraag de huisarts om raad als het kind heftig braakt en zich niet dadelijk weer goed voelt, als hij bij herhaling braakt, of als het braken gepaard gaat met diarree of een ander verschijnsel zoals koorts.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ