PUBLICITÉ

Anticonceptiva in voortdurende ontwikkeling

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/05/2011 - 15h49
-A +A

De voorbije jaren is er veel vooruitgang geboekt op het vlak van anticonceptiva. Maar er circuleren nog altijd hardnekkige mythes waardoor koppels vaak niet de anticonceptiva gebruiken die het beste bij hen passen. Zorg dus dat u op de hoogte blijft zodat u de anticonceptiva kunt kiezen die in uw situatie het beste geschikt is.

PUB

1 – De anticonceptiering of vaginale ring geeft precies dezelfde hormonen af als een minipil.
Juist
De hormonale dosissen van progestatieven en oestrogenen zijn precies dezelfde als van de minipil. De tegenindicaties en bijwerkingen zijn dus dezelfde als voor de pil.

2 – De anticonceptiering kan tijdens het vrijen worden verwijderd, maar moet nadien wel meteen weer worden teruggeplaatst.
Juist
De ring mag wel maar 3 uur worden verwijderd, anders kan de werking van de anticonceptiva verminderen. Sommige vrouwen zijn er trouwens niet zo voor te vinden om de ring weg te nemen en weer terug te plaatsen. De ring hindert ook niet tijdens het vrijen, de meeste gebruiksters laten hem dan ook zitten.

3 - De anticonceptiepleister geeft precies dezelfde hormonen af als een minipil.
Fout
Het principe van de anticonceptiepleister is wel hetzelfde als bij de pil, maar de oestrogenen dringen heel makkelijk in de huid en de dosis ervan ligt na opname hoger dan bij de laatste generatie van de minipil. Dat verklaart de mogelijke bijwerkingen, vooral rond de bloedstolling (hoger risico op flebitis of longembolie dan bij de pil).

4 – De pleister is op de huid aangebracht en dus zichtbaar. Alle gebruiksters ervaren dat als een nadeel. En ook binnen het koppel is het hinderlijk.
Fout
Sommige vrouwen vinden het net goed dat de pleister zichtbaar is. Hun partner ziet dan dat het anticonceptiemiddel is aangebracht. Ook voor de vrouw zelf werkt het geruststellend, want een pil kan je vergeten.

5 - Het spiraaltje met progesteron veroorzaakt altijd overvloedige maandstonden, dat is een groot nadeel.
Fout
Het tegendeel is waar. Dit type spiraaltje vermindert de bloedingen net, soms zijn er zelfs helemaal geen meer. Sommige vrouwen vinden dat een voordeel, andere een nadeel...

6 – Er bestaat een methode van sterilisatie bij vrouwen die op de eileiders wordt uitgevoerd, maar die gebeurt zonder operatie, zonder verdoving en waarbij niet in het lichaam wordt gesneden.
Juist
Het gaat om een klein veertje dat de arts via de vagina en de baarmoederholte (langs natuurlijke weg dus) in de eileiders plaatst. In dit veertje bevinden zich minuscule vezeltjes, waardoor de eileiders dichtgroeien en zo worden afgesloten (Essure-methode).

7 - Het anticonceptie-implantaat is een praktische, maar weinig doeltreffende methode.
Fout
Het anticonceptie-implantaat is op seksuele onthouding na de meest doeltreffende methode van anticonceptie. Ze faalt in amper 0,05 % van de gevallen (cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie).

8 - Het anticonceptie-implantaat is een doeltreffende methode, maar door het hoge gehalte van vrijkomende hormonen vormt ze een risico voor de gezondheid.
Fout

Het tegendeel is waar. Het implantaat bevat alleen progesteron. Dat hormoon brengt helemaal niet dezelfde complicaties mee als de pil (die bevat ook oestrogenen). Dit middel wordt dan ook vaak aanbevolen aan vrouwen die om medische redenen de pil niet kunnen nemen.

9 – Als ik de morning-afterpil neem, moet ik zo snel mogelijk een pil nemen en 12 uur later nog een tweede.
Fout
De morning-afterpil bestaat maar uit één enkele pil.
Hoe sneller de pil wordt ingenomen na onveilig vrijen, hoe doeltreffender ze is. Daarom moet de pil zo snel mogelijk worden genomen, bij voorkeur binnen 12 uur na onveilig vrijen. Ze kan op om het even welk moment in de cyclus genomen worden.
Als u binnen drie uur na het nemen van de pil moet braken, moet u wel meteen een nieuwe nemen.


10 - Zaaddodende middelen zijn niet erg doeltreffend als anticonceptivum, maar er wordt onderzoek gedaan om zo’n middel te vinden dat tegelijkertijd ook beschermt tegen het aidsvirus.
Juist
Zaaddodende middelen zijn praktisch en hebben geen bijwerkingen, maar als anticonceptiemiddel zijn ze maar heel beperkt doeltreffend. Volgens de WGO falen ze in 18% van de gevallen bij correct gebruik en in 29% van de gevallen bij /doorsneegebruik (cas d'utilisation typique). Er wordt nochtans intensief onderzoek gedaan naar een zaaddodend middel  voor lokaal gebruik dat het aidsvirus doodt. De geteste stoffen vernietigen het virus weliswaar in het laboratorium, maar in reële omstandigheden verhogen ze jammer genoeg het risico op overdracht van aids. De oorzaak is allicht te zoeken in de irritatie van het slijmvlies dat het product veroorzaakt. Voorlopig is er nog geen product ontdekt dat efficiënt is als anticonceptiemiddel en dat bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/05/2011 - 15h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ