PUBLICITÉ

Ziekte

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Toestand, gekenmerkt door een stoornis in de werking van één of meer organen of van het algemeen welbevinden. Vele ziekten zijn vernoemd naar hun ontdekker of beschrijver(s).

Geen twee mensen zijn gelijk, maar alle mensen zijn gezond, indien hun lichamelijke en psychische of mentale functies ongestoord zijn, indien zij op de wisseling van omstandigheden die het leven voortdurend biedt, voor het voortbestaan van het leven doelmatig reageren en zich aldus staande kunnen houden, indien zij niet zijn onderworpen aan invloeden waartegen de middelen tot verdediging van het leven niet volledig en onmiddellijk zijn opgewassen.

Volledige gezondheid wordt gekenmerkt door een ongestoord, harmonisch en grotendeels ongemerkt verloop van de lichaamsfuncties en door een algemeen welbevinden zowel op lichamelijk als op geestelijk en sociaal gebied. Een werkingsstoornis kan oorzaak zijn van een stoornis in het welbevinden, van pijn, van benauwdheid, van ziektegevoel, in andere gevallen ligt in de stoornis in het welbevinden het wezen van de ziekte.

Ziet men de ziekte als een toestand waarin het leven bedreigd wordt, dan bestaat er zeker geen strak verband tussen de ernst van de bedreiging en de diepte van de stoornis in het welbevinden. Toestanden die het leven ernstig bedreigen kunnen zich soms ongemerkt ontwikkelen. Anderzijds bestaan er soms hevige klachten, terwijl er geen enkele ernstige bedreiging kan worden gevonden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tai chi helpt bij fibromyalgie Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h22

Tai chi is een bewegingsleer die meditatie combineert met trage bewegingen. Beoefening van deze leer vermindert de klachten van mensen met fibromyalgie. Fibromyalgiepatiënten die aan tai chi doen, hebben vooral minder pijn en een betere levenskwalite...

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy proberen van medische hulpverleners te bekomen dat bij hun kinderen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Om hun doel te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om bij het kind de symptomen van die zi...

Palliatieve zorg: om sereen te sterven Gepubliceerd op 11/12/2012 - 10h18

De palliatieve zorg vormt zowat de tegenpool van langdurige en hardnekkige therapieën. Ze probeert de levenskwaliteit van patiënten die ongeneeslijk ziek zijn te verbeteren . Daarbij wordt ingegaan op de pijn en de twijfels van de zieke.

Meer artikels