PUBLICITÉ

Vernevelaars: neem uw voorzorgen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2017 - 14h07
-A +A

De laatste jaren maken veel mensen gebruik van een vernevelaar om zich te verfrissen. De voorgevulde modellen voor eenmalig gebruik stellen geen enkel probleem, maar met oplaadbare verstuivers moet u voorzicht zijn. Die kunnen een massale vermeerdering van ziektekiemen veroorzaken.

PUB

Risico op ziektekiemen in oplaadbare vernevelaars

Er bestaan twee soorten watervernevelaars of -verstuivers: voorgevulde voor eenmalig gebruik - meestal spuitbussen met drijfgas - en oplaadbare.

Die laatste zijn zuiniger en ook milieuvriendelijker dan de wegwerpmodellen. Maar wie voor dit type kiest, moet zich aan bepaalde voorzorgsmaatregelen houden om geen risico te lopen. Het water in deze vernevelaars kan namelijk in sommige gevallen (langdurig stockeren, opwarming van het water in warme periodes en tijdens hittegolven) een gunstig milieu creëren voor het overleven en vermeerderen van de ziektekiemen Legionella pneumophilia en Pseudomonas aeruginosa.

Het gebruik van deze toestelletjes kan zo een risico op infecties opleveren, meer bepaald luchtwegeninfecties, vooral dan bij kwetsbare patiënten en bij bejaarden.

Oplaadbare vernevelaars: voorzorgsmaatregelen

Om elke blootstelling aan besmette sprays te voorkomen, moeten gebruikers enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen:

  • Doe niet gewoon water bij in de oplaadbare vernevelaar als die bijna leeg is: giet eerst het laatste restje water weg en vul hem dan pas opnieuw met water.
  • Gebruik bronwater of natuurlijk mineraal water en geen kraantjeswater;
  • Stop de vernevelaar dagelijks in de vaatwasser of was hem in een sopje met een ontsmettend detergent dat in aanraking mag komen met levensmiddelen (dit moet uitdrukkelijk vermeld staan op de verpakking). Houd u daarbij aan de door de producent opgegeven tijd. Spoel de vernevelaar daarna grondig, laat hem uitlekken en droog de buitenkant af.

Wees ook voorzichtig bij het gebruik van de vernevelaar: elke spuitbus die onder druk staat, houdt een gevaar voor explosie in. Zet de druk nooit te hoog, en laat na gebruik gas af om de druk te verlagen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2017 - 14h07
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ