PUBLICITÉ

Roken: jonge moeders moeten geholpen worden

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 05/08/2003 - 00h00
-A +A

In de meest kansarme milieus rookt tot 60 % van de vrouwen die borstvoeding geven! Vandaar dat het essentieel is om preventieprogramma's op maat te ontwikkelen. Ziehier een geslaagd voorbeeld uit de Verenigde Staten.

PUB

Zowel in de Verenigde Staten als in de meeste andere landen neemt roken bij jonge vrouwen sterk toe. Zo rookt 40 tot 60 % van de Amerikaanse zogende vrouwen met een laag inkomen. Dat is meer dan het dubbele van de rookprevalentie, berekend voor de hele bevolking. In deze studie wordt een ontwenningsprogramma geëvalueerd bij kansarme jonge moeders die samen met hun kind naar een Amerikaanse pediatrische kliniek kwamen.

Het programma omvatte allereerst een korte interventie tijdens het eerste consult. Het was daarbij de bedoeling de moeder bewust te maken van de gevolgen van passief roken voor haar kind. De daartoe specifiek opgeleide kinderarts overhandigde haar een brochure met adviezen over stoppen met roken. Daarna had ze een gesprek met een verpleegster om haar motivatie om te stoppen te verhogen. Vervolgens belde diezelfde verpleegster haar minstens drie keer op.

Er werden driehonderd vrouwen gerekruteerd in twee centra. Ze werden dan willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep volgde het ontwenningsprogramma, de andere groep kreeg adviezen die gewoonlijk gegeven worden tijdens een pediatrisch consult, zonder specifieke behandeling. De daaropvolgende maanden werden de rookgewoonten geëvalueerd via zelf in te vullen vragenlijsten. De antwoordpercentages waren dezelfde in beide groepen (80 en 81 %), en bij de vrouwen die het programma hadden gevolgd, waren de resultaten conform aan die van de tests waarbij het koolmonoxidegehalte werd gemeten in de uitgeademde lucht, wat bewijst dat de antwoorden op de vragen betrouwbaar waren.

Dankzij het rookontwenningsprogramma stoppen meer vrouwen met roken (ze rookten tijdens de week vóór de evaluatie geen enkele sigaret en trokken zelfs niet aan een sigaret). In de 3de maand stopte 7,7 % in de interventiegroep en 3,4 % in de controlegroep; in de 12de maand bedroegen deze cijfers respectievelijk 13,5 en 6,9 %. Deze studie bewijst, net als verschillende andere, dat gemedicaliseerde rookontwenningsprogramma's wel degelijk doeltreffend zijn, en dat het zinvol is om deze programma's aan te bieden in het kader van pediatrische consulten, zeker in de meest kansarme gebieden, waar het percentage rokende jonge moeders bijzonder hoog ligt.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 05/08/2003 - 00h00 US department of Health and human Services, 2001. http://www.cdc.gov/tobacco/ sgr_forwomen.htm Curry S.J. Pediatric-based smoking cessation intervention for low-income women. Archives of Pediatrics & adolescent Medicine 2003 ; 157 : 295-302.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ