PUBLICITÉ

Kinderen met astma: de strijd tegen allergenen en passief roken is wel degelijk doeltreffend!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00
-A +A

Thuis de strijd aanbinden tegen allergenen en passief roken, werpt wel degelijk vruchten af. Zo is uit een twee jaar durende studie gebleken dat kinderen met astma minder symptomen hebben en gemiddeld 34 dagen minder last hebben van een piepende adem.

PUB

Stadsbewoners staan meer bloot aan huisallergenen en passief roken. Kinderen met astma die in de stad wonen, kunnen echter zware complicaties oplopen. Volstaat het om thuis de strijd aan te binden tegen allergenen om de levenskwaliteit van astmapatiëntjes te verbeteren?

Om die vraag te beantwoorden, werd een studie uitgevoerd bij 937 astmapatiëntjes tussen 5 en 11 jaar die in diverse Amerikaanse agglomeraties woonden. Ze waren de voorbije zes maanden minstens één keer opgenomen in het ziekenhuis of twee keer naar de spoedgevallendienst gebracht wegens een astma-aanval, en testten positief op een huisallergeen. De helft van de ouders kreeg de nodige informatie om de omgevingsfactoren te bestrijden, afhankelijk van het profiel van hun kind: huismijten, kakkerlakken, passief roken, knaagdieren, huisdieren enz. Ze kregen ook een aangepaste opleiding en uitrusting: ondoordringbaar beddengoed, een stofzuiger met speciale filter, een luchtreiniger enz.

De allergenen werden om de zes maanden thuis verzameld en geanalyseerd. Verder werd het aantal dagen met astmasymptomen geregistreerd: piepende adem, hoest, verstoorde slaap en verminderde activiteit als gevolg van astma.

Twee jaar later stelden de auteurs vast dat kinderen die in een minder allergene omgeving woonden, meer symptomenvrije dagen hadden. In die twee jaar was er een winst van 34 dagen zonder piepende adem. Daarnaast bleek de woning van kinderen van wie de ouders antiallergene maatregelen hadden genomen, significant gezonder, en bleek de vermindering van het aantal allergenen gecorreleerd te zijn met de daling van het aantal astmacomplicaties.

Deze resultaten bewijzen het nut van antiallergene maatregelen en de positieve impact op de symptomen van kinderen met astma.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00 New England Journal of Medicine, pp 1068-1080 en 1134-1136, 9 september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bronchiolitis in de kinderjaren, astma in de adolescentie Geüpdatet op 15/03/2005 - 00h00

Het verband tussen astma en bronchiolitis blijft omstreden. Lange tijd werd gedacht dat bronchiolitis het bedje spreidde voor astma. Sindsdien hebben studies aangetoond dat de evolutie van bronchiolitis afhangt van de ernst van de oorspronkelijke inf...

Interview: welke relatie tussen bronchiolitis en astma? Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elk jaar krijgen in België tussen oktober en het einde van de winter ongeveer 70.000 baby's bronchiolitis. Twee vragen blijven het voorwerp van discussie: de relatie tussen bronchiolitis en astma, en de behandeling van bronchiolitis. We hadden hierov...

Astma: hoe schat je het risico in voor adolescenten? Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

Een verhoogd risico op astma tijdens de adolescentie, kan al opgespoord worden tijdens de kindertijd. Een combinatie van bronchiolitis en een gevoelige reactie ten aanzien van allergenen zijn factoren die het later optreden van astma kunnen voorspell...

Meer artikels