PUBLICITÉ

Kent u de deontologie van seksuologen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 13/11/2006 - 00h00
-A +A

Alle professionele zorgverstrekkers moeten ethische regels respecteren. Maar er zijn ook malafide zorgverleners, vooral in het domein van de seksuologie. Zowat iedereen kan zich van de ene dag op de andere seksuoloog noemen, zonder ook maar enige opleiding gevolgd te hebben. Heel wat verhalen over charlatans en misbruik doen de ronde, en sommige daarvan zijn ronduit angstaanjagend. Ze maken ook dat sommige mensen die hulp nodig hebben, geen hulp gaan zoeken. Daarom is het goed om weten wat een seksuoloog die zijn patiënt en zijn deontologie respecteert mag doen en wat niet.

PUB


1 - Mag een seksuoloog een patiënt vragen om zich uit te kleden voor een onderzoek?
A - Ja, soms.
B - Nee, nooit.

Het goede antwoord: A.
Een seksuoloog kan aan een patiënt vragen om zich uit te kleden, op voorwaarde dat hij een arts is. Dat vraagt hij om op zoek te gaan naar een fysieke oorzaak van het probleem. Zo kan hij bij een man de slagaders in de liesplooi onderzoeken als er sprake is van erectiestoornissen. Bij een vrouw kan hij een gynaecologisch onderzoek doen als de vrouw bijvoorbeeld pijn heeft tijdens de seksuele betrekkingen. Maar de meeste seksuologen doen die onderzoeken niet zelf. Het is namelijk niet ideaal om een patiënt te volgen en erg delicate zaken te bespreken wanneer de patiënt zich eerst moet uitkleden.

2 - Mag een seksuoloog aan een patiënt vragen om hem iets te vertellen over zijn seksuele voorlichting?
A - Ja.
B - Nee.

Het goede antwoord: A.
Het is heel normaal dat een seksuoloog u vragen stelt over hoe er over seksualiteit gesproken werd en wordt in uw familie. Was het een taboeonderwerp of niet, werd seks omschreven als iets vies of iets moois? Was uw eerste ervaring (als die er al was) met seks positief of niet? Het zijn allemaal vragen en antwoorden die u kunnen helpen.

3 - Mag een seksuoloog u aanmoedigen om uw partner te verlaten?
A - Nee, nooit.
B - Ja, als hij het noodzakelijk acht.

Het goede antwoord: A
Een seksuoloog mag u niet aanzetten om het een of ander te doen, op welk vlak dan ook. Hij moet zoeken naar wat goed is voor u, zijn eigen persoonlijke overwegingen doen niets terzake.

4 - Mag een seksuoloog iemand aanmoedigen om ontrouw te zijn, bijvoorbeeld om therapeutische redenen wanneer er problemen in het koppel zijn?
A - Ja, als hij denkt dat dat een goede oplossing is.
B - Nee, dat is geen taak van de seksuoloog.

Het goede antwoord: B
Een seksuoloog mag u nooit aanzetten tot ontrouw. Hij moet niet tussenkomen in de keuzes die u maakt. Zijn rol is u te wijzen op de voordelen en de nadelen van uw keuzes om u zo op de goede weg te helpen.

5 - Kan een seksuoloog iemand verbieden om een buitenechtelijke relatie te hebben?
A - Natuurlijk wel, vooral als het koppel bij hem in therapie is.
B - Natuurlijk niet, hij mag u niets verbieden.

Het goede antwoord: B
Een seksuoloog mag u wel verwittigen als u de wet gaat overtreden of wanneer u iemand in gevaar brengt, maar hij mag u niet verbieden om een buitenechtelijke relatie te hebben, hoe hij daar zelf ook over denkt. Hij moet u wel op de hoogte brengen van de mogelijke gevolgen van uw daden (positief of negatief voor uw koppel).

6 - Mag een seksuoloog u vragen om hem te laten zien hoe u masturbeert om uit te zoeken hoe u seksueel functioneert?
A - Ja, soms.
B - Nee, nooit.

Het goede antwoord: B.
In de relatie tussen een patiënt en een seksuoloog is er géén plaats voor seksuele handelingen. De relatie moet strikt therapeutisch zijn. Een patiënt vragen om seksueel opgewonden te geraken tijdens de consultatie is in elk geval verboden. Het gaat totaal in tegen de beroepsethiek. Een seksuoloog mag u wel vragen of u al dan niet masturbeert.
Hij kan u ook oefeningen geven die u thuis kunt uitproberen.

7 - Mag een seksuoloog iemand masturberen om te tonen hoe het werkt?
A - Nee, dat is strikt verboden.
B - Ja, wanneer de patiënt een probleem heeft met seksuele opwinding.

Het goede antwoord: A
Een seksuoloog mag onder geen enkele voorwaarde een patiënt masturberen. Zo staat het ook in de deontologische beroepscode.

8 - Mag een seksuoloog zichzelf uitkleden om oefeningen te doen?
A- Nee, nooit.
B - Ja, soms is het noodzakelijk om een patiënt te helpen.

Het goede antwoord: A.
Een seksuoloog is een therapeut. Exhibitionisme is uit den boze!

9- Mag een seksuoloog een amoureuze en seksuele relatie hebben met een patiënt buiten de consultaties om?
A - Nee, het is verboden.
B - Ja, het is menselijk.

Het goede antwoord: A.
Geen enkele arts, wat zijn specialiteit ook moge zijn, heeft het recht om een seksuele relatie aan te gaan met een patiënt. Bij een therapeutische relatie is seksuele onthouding de absolute regel.

10 - Mag een seksuoloog aan een man tonen hoe hij zijn vrouw kan strelen om hem te helpen (of een vrouw tonen hoe ze haar man kan strelen...)?
A - Ja, dat mag hij doen.
B - Nee, het is uitgesloten.

Het goede antwoord: B.
Een seksuoloog mag niet tussenkomen in de seksualiteit van een koppel. Hij kan raad en tips geven, oefeningen voorschrijven om thuis te doen, maar hij mag nooit deelnemen aan die handelingen, ook niet in zijn praktijk.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 13/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voorspellingen: een kwestie van kiezen! Geüpdatet op 21/08/2006 - 00h00

Niet alleen waarzeggers of astrologen doen het, we doen het allemaal: voorspellingen maken. Dat is normaal, maar het is niet helemaal ongevaarlijk. Voorspellingen kunnen een krachtig effect hebben, een bijna magisch effect dat men niet altijd even go...

Meer artikels