PUBLICITÉ

Is de rugzak van de kinderen de boosdoener voor rugklachten?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 24/06/2003 - 00h00
-A +A

Een zeer goede vraag, waar de resultaten van een studie overtuigende bewijzen voor leveren. In vergelijking met het dragen van een - zelfs zware - rugzak zijn de fysieke passiviteit en overgewicht belangrijkere oorzaken voor het opduiken van lage rugpijn bij kinderen.

PUB

Volgens heel wat ouders kan het dragen van een rugzak - vooral als die overvol is - de oorzaak zijn van rugklachten van hun kinderen. Maar zeer weinig argumenten ondersteunen deze hypothese. Zelfs integendeel. De resultaten van een studie die werd voorgesteld op het Congres voor fysieke geneeskunde en revalidatie hebben de neiging net het tegenovergestelde te bewijzen.De gegevens werden verzameld in 184 Amerikaanse scholen in Michigan, bij kinderen van 7 tot 15 jaar. Nadat ze enkele vragen hadden beantwoord (gebruik van een rugzak of niet, fysieke activiteit, verplaatsing van thuis naar school enz.) werden de kinderen klinisch onderzocht en werd hun body mass index (BMI) berekend en hun rugzak gewogen.Ondanks hun slechte reputatie stellen de auteurs vast dat het merendeel van de leerlingen tegenwoordig een rugzak draagt. Bij de jongsten is hij goed voor 5,7% van hun gewicht en 11,4% bij de hogere klassen. Een ander feit is dat de meesten een juiste draaghouding met beide banden negeren; zij hangen hun rugzak dus op slechts één schouder. Bijna eenderde verklaart dat ze ten minste één keer te maken hebben gehad met pijn in de nek, in het midden van de rug of in de onderrug. Maar dit zijn niet de personen die de zwaarste zakken dragen. Op dezelfde manier heeft het feit dat de rugzak op één of twee schouders wordt gedragen geen invloed op de pijn. Volgens wetenschappers kan de ruggengraat zonder problemen gedurende korte tijd een last dragen, bijvoorbeeld de tijd die nodig is om het traject naar school af te leggen. Anderzijds vinden ze het hoge aantal kinderen met rugklachten verontrustend, vooral bij de oudere kinderen. Zij wijzen een beschuldigende vinger naar overgewicht en het gebrek aan lichaamsbeweging. Jongeren met rugklachten hebben namelijk een hogere BMI, stappen of fietsen minder vaak dan hun leeftijdgenoten, kijken vaker naar de televisie en spelen vaak videospelletjes.De auteurs besluiten dat "het optreden van rugklachten verband lijkt te houden met de leeftijd en het sedentaire leven; maar dat het dragen van een rugzak bij reeds aanwezige rugklachten de pijn vanzelfsprekend enkel erger zal maken."

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 24/06/2003 - 00h00 Congres voor fysieke geneeskunde en revalidatie, Praag, mei 2003, Bespreking van prof. Andrew Haig.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leerlingen zijn geen lastdieren Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

Meer dan 80 procent van de leerlingen torst een te zware boekentas. Hun boekenvracht weegt meer dan een tiende van hun eigen lichaamsgewicht. Volgepropte boekentassen en rugpijn: een onderzoek.

Boekentassen: opgelet voor rugpijn! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 14h49

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te m...

Help uw kinderen hun rug te sparen Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

We moeten op elke leeftijd zorg dragen voor onze rug , maar hoe vroeger we daarmee beginnen, hoe beter. Goede gewoonten moeten al van kleins af aan worden aangeleerd. Hoe zit het bij u thuis? Zitten uw kinderen mooi recht aan tafel? Nemen ze de juist...

Meer artikels