PUBLICITÉ

Het vrouwelijke geslacht: kent u het antwoord op de volgende vragen?

Geüpdatet door Dr Catherine Solano - seksuologe op 17/09/2013 - 10h31
-A +A

Het lichaam van de vrouw geeft zijn geheimen niet makkelijk prijs, zeker niet als het om intieme zaken gaat. Sommige woorden voor het geslacht of bij het geslachtsverkeer zijn nog altijd te weinig bekend. Denk maar aan termen zoals knie, de kleine schaamlippen of plateau. Verruim of test uw kennis over dit universum van het seksuele genot.

PUB

1- ­Wat zijn de kleine schaamlippen?

  • De kleine schaamlippen zijn het binnenste deel van de schaamlippen, al zijn ze daarom niet altijd kleiner.
    De vorm en de grootte van de kleine schaamlippen verschillen sterk van de ene vrouw tot de andere. Dat geldt ook voor de kleur die gaat van roze tot zwart. Bij ongeveer acht op de tien vrouwen worden ze na de puberteit groter dan de grote schaamlippen!
    De kleine schaamlippen zijn asymmetrisch, dat is zo bij alle vrouwen. Een van beide is altijd groter dan de andere. Soms is het verschil zelfs enkele centimeters.
    Plastische chirurgie van de kleine schaamlippen is tegenwoordig erg in. Nochtans zou er zo min mogelijk aan kleine schaamlippen gesleuteld mogen worden, want ze zijn een heel erogeen orgaan!

2- Wat is frigiditeit?

  • Vrouwen worden frigide genoemd als ze geen behoefte aan seks, geen seksueel genot en geen orgasme ervaren.
    Het zijn met andere woorden vrouwen die totaal onverschillig staan tegenover seks en die er niet op reageren.
    Frigiditeit komt erg zelden voor. De meest voorkomende seksuele problemen bij vrouwen zijn anorgasmie (geen orgasme), hypoactieve of heel zwakke libido en seksueel blokkeren (vooral als gevolg van vroegere seksuele aanrandingen).
    In de geneeskunde wordt het woord frigiditeit niet meer gebruikt omdat het te algemeen is en te stigmatiserend. In de volkstaal is de term wel nog gangbaar.

3- Waar bevindt zich volgens u de Gräfenberg-plek?

  • Dat is de bekende G-plek. De G is de eerste letter van de naam van de ontdekker, Ernst Gräfenberg.
    De G-plek bevindt zich in de vagina (aan de voorkant, aan de kant van de buik) op amper 3 tot 4 cm van de ingang van de vagina.
    De plek is in feite een zone ter grootte van een stuk van 2 euro of ietsje meer, en zwelt op onder invloed van de seksuele opwinding.
    Dan drukt de G-plek op de urinebuis, waardoor tijdens het vrijen soms een (verkeerdelijk) gevoel van plasdrang opkomt.
    Bij 10 % van de vrouwen lokt stimulering van de G-plek een orgasme uit, soms in combinatie met de zogenaamde vrouwelijke ejaculatie (of squirting).
    Efficiënte stimulering van de G-plek gebeurt niet zozeer door de wrijving die veroorzaakt wordt door de heen- en weerbewegingen, maar eerder door een voldoende sterke druk op die plek.

4- Wat is transsudatie bij seksuele opwinding?

  • Vaginale transsudatie is het nat worden van de vagina als een vrouw seksueel opgewonden is.
    De binnenkant van de vagina zwelt dan op als gevolg van die opwinding en begint te zweten. Er ontstaan dan heel kleine druppeltjes vocht.
    Opgelet: de vagina produceert ook andere hydraterende stoffen die haar permanent vochtig houden.
    Vaginale transsudatie kan verminderen bij inname van medicatie of bij bepaalde ziektes. Het gaat om dezelfde die erectiestoornissen bij mannen veroorzaken.

 5- Welk geslachtsorgaan heeft een knie?

  • In de clitoris bevindt zich een zone die de knie van de clitoris wordt genoemd.
    Het zichtbare deel van de clitoris is maar het buitenste gedeelte. Onder de huid loopt de clitoris onzichtbaar verder. Ze is ongeveer 11 cm lang in rust.
    De clitoris dringt eerst in het lichaam en buigt dan naar boven, naar het pubisbeen. Daar zit ze aan vast met een ligament.
    Dat ligament is aan de knie van de clitoris gehecht, dat is de kromming waar de clitoris weer naar onderen en naar achteren buigt.
    Het onzichtbare deel van de clitoris, van de plek waar ze in het lichaam dringt tot aan de knie, is een heel erogene zone die lustgevoelens opwekt bij stimulering in de vorm van eerder aangehouden sterke druk.

 6- Wat gebeurt er in de geslachtszone als vrouwen opgewonden zijn?

  • Seksuele opwinding veroorzaakt vasocongestie zowel bij mannen als bij vrouwen.
    Bij vasocongestie stroomt er meer bloed in de geslachtsorganen en zwellen die bijgevolg op. De clitoris, de kleine schaamlippen en de binnenkant van de vagina zwellen bij seksuele opwinding.
    Door het orgasme ‘ontzwellen’ al deze opgezwollen zones weer, en dat gebeurt vrij snel.
    Vrouwen (of mannen) die geen orgasme krijgen, hebben door die extra bloedtoevoer soms een zwaar, opgeblazen gevoel en voelen een onaangename spanning in de geslachtszone. Het bloed zal ook trager wegstromen.

 7- Vaginisme is een seksuele afwijking. Maar wat is het precies?

  • Het lichaam van vrouwen die aan vaginisme lijden, verhindert dat de penis in de vagina binnendringt.
    Bij vaginisme spannen de spieren rond de vagina zich onwillekeurig zo strak aan dat de penis niet of maar heel moeilijk in de vagina kan.
    Als het koppel toch wil doorgaan met de penetratie, wordt het vrijen pijnlijk.
    Vaginisme is toe te schrijven aan een lichamelijke factor (pijn, anatomische afwijking), aan de herinnering aan pijn (het lichaam sluit zich af uit angst voor de pijn) of gewoon uit angst voor de penetratie. Die laatste angst is vaak onbewust aanwezig.
    Consultaties bij een seksuoloog kunnen helpen om de oorzaak van vaginisme te achterhalen en de aandoening te behandelen.

 8- Ook vrouwen hebben erecties. Waar?

  • Twee vrouwelijke organen kunnen bij seksuele opwinding een erectie vertonen.
    De clitoris raakt meer doorbloed en wordt langer, een beetje als een kleine penis. En de tepels zwellen en worden stijf.

 9- Wat is het toompje bij vrouwen?

  • Het toompje is een deel van de clitoris dat overeenkomt met de voorhuid bij de man. Het is een stukje weefsel.
    Het toompje van de clitoris ligt over de clitoris en beschermt die zo.

 10- Wat is de plateaufase tijdens het vrijen?

  • De cyclus van seksuele reacties bij het vrijen omvat vier fases bij de vrouw:
    De fase van opwinding, gevolgd door de plateaufase, de fase van het orgasme en de fase van ontspanning.
    De plateaufase is dus de tweede fase van deze cyclus en het moment in het vrijen waarop de vrouw het hoogste punt van haar opwinding bereikt, maar nog geen orgasme heeft.
    Deze fase kan lang duren. De opwinding kan in deze fase op- en neergaan en vrij intens zijn.
Initialement publié par Dr Catherine Solano - seksuologe le 16/09/2013 - 23h59 et mis à jour par Dr Catherine Solano - seksuologe le 17/09/2013 - 10h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ