PUBLICITÉ

Het griepvaccin verlaagt de mortaliteit, ongeacht de oorzaak...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/12/2004 - 00h00
-A +A

Het griepvaccin beschermt u niet alleen tegen deze soms dodelijke ziekte, maar vermindert ook de totale mortaliteit bij bejaarden die zich regelmatig laten inenten.

PUB

Deze verrassende vaststelling werd gedaan door Noorse artsen na analyse van de geïnformatiseerde dossiers van meer dan 26.000 personen boven de 65, goed voor in totaal meer dan 62.500 griepvaccins.

Uit de statistische analyse van al die gegevens blijkt dat een eerste vaccinatie het totale sterfterisico verlaagt met 10 %, een tweede inenting het jaar daarop met 24 %. Wie zich elk jaar laat inenten, ziet zijn sterfterisico jaarlijks met 15 % verminderen in vergelijking met "geprimovaccineerden" (personen die pas voor het eerst het vaccin hebben gekregen). De auteurs voegen er onmiddellijk aan toe dat, als het vaccin het jaar daarop niet herhaald wordt, de mortaliteit opnieuw stijgt en pas weer daalt als de patiënt zich opnieuw heeft laten inenten.

Conclusie: er werd één sterfgeval vermeden per 302 vaccinaties en 195 revaccinaties. Een bijkomend argument om de grootste sceptici ertoe aan te zetten om zich jaarlijks systematisch te laten inenten. En haast u, want het virus "cru 2004" begint toe te slaan, terwijl het vaccin pas bescherming biedt tien à vijftien dagen na de toediening!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/12/2004 - 00h00 Voordouw et coll., JAMA, 3 november 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het BCG-vaccin tegen tuberculose: hebt u het nodig? Geüpdatet op 22/09/2014 - 09h55

Tuberculose komt in België weinig voor. Maar de ziekte bestaat nog en ze is gevaarlijk. Het vaccin tegen tuberculose heeft de ziekte sterk teruggedrongen, maar de inenting wordt vandaag alleen nog in enkele heel specifieke gevallen aangeraden. Hebt u...

Meer artikels