PUBLICITÉ

Hepatitis uitgelegd op video

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 15/05/2017 - 10h36
-A +A

PUB

De lever is een orgaan rechtsboven in de buik, een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De lever heeft verschillende levensondersteunende functies: voedingsstoffen verwerken, eiwitten aanmaken, suikers of glycogeen opslaan. Ook speelt de lever een rol bij het regelen van de hormoon-, bloedsuiker- en cholesterolspiegels van het lichaam, en bij de vochthuishouding. De lever filtert ongewenste stoffen en helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties.

Hepatitis is een virus dat via de bloedsomloop door het lichaam wordt verspreid en de lever aantast. Er zijn verschillende soorten hepatitis, en hepatitis-C is de meest schadelijke. Door het hepatitisvirus raakt de lever ontstoken. Gezonde cellen worden vervangen door littekenweefsel. Daardoor kan de lever niet meer normaal functioneren.

Voor sommige vormen van hepatitis kun je worden ingeënt. In veel landen worden kinderen standaard ingeënt tegen hepatitis-B, in ons land krijg je een inenting als je bijvoorbeeld naar tropische landen reist. Als iemand met het hepatitisvirus wordt geïnfecteerd, kan de dokter medicijnen voorschrijven ter verlichting van bepaalde symptomen van de ziekte. Voor mensen met hepatitis is het belangrijk, alcohol en bepaalde medicijnen te vermijden, die extra schade aan de lever kunnen veroorzaken.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 15/05/2017 - 10h36
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ