PUBLICITÉ

Goede voeding, goede tanden!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/06/2015 - 12h16
-A +A

Twee keer de tanden poetsen per dag en een regelmatig bezoek aan de tandarts is noodzakelijk om goede tanden te krijgen en te behouden. Maar ook de voeding speelt een cruciale rol.

Welke producten zijn bevorderlijk voor een goede hygiëne van tanden en mond? Wat zijn de kleine slechte gewoonten? Welke verkeerde opvattingen bestaan er?

PUB

Je eet voor je tanden het best chocolade.

Inderdaad. Chocolade bevat fluor en fosfaat en helpt zo cariës te voorkomen!
Kies dan wel fondantchocolade met 70% cacao.

Het is aan te raden om op een kauwgom zonder suiker te kauwen.

Kauwen is goed voor de tanden, want het stimuleert de productie van speeksel en dat werkt beschermend op de tanden. Het speeksel beperkt de afbraak van mineralen in het tandglazuur en veroorzaakt een soort zelfreinigend effect van het tandoppervlak.

Als je een snoepje eet kun je er beter op bijten.

De duur van het contact van de tanden met de suiker is heel belangrijk. Hoe langer dat contact duurt, hoe slechter voor de tanden. Lolly's, maar ook karamelsnoepjes en noga moeten dus beperkt worden, want ze hebben de neiging om te blijven kleven aan de tanden. Het is ook beter om een snoepje stuk te bijten dan erop te zuigen.

De ideale manier om een maaltijd af te sluiten is het bij kaas te houden.

Kaas bevat kalk en fluor, twee stoffen die de tanden beschermen tegen zuren. Dat wil niet zeggen dat fruit voortaan gebannen moet worden. De ideale volgorde bij een maaltijd is ook eerst dessert en dan kaas en niet omgekeerd...

Gezoete dranken drink je beter met een rietje.

Met een rietje drinken beperkt het contact van de zuren met de tanden en de erosie van het tandglazuur.

Brood eten we best tijdens de maaltijd.

Eetwaren die veel zetmeel (een koolhydraat) bevatten zoals brood, stimuleren de productie van zuren door de bacteriën van de tandplaque. U moet dit product niet bannen, maar probeer het wel niet buiten de maaltijden te eten.

Water is de voornaamste leverancier van fluor.

Maar ook vis uit zee bevat behoorlijk wat fluor, net als thee.

Voor het slapengaan drinken we het best een glas water en geen melk.

Melk bevat lactose, en dat is een koolhydraat. Alle koolhydraatrijke eetwaren hebben de neiging  om de vorming van tandcariës te bevorderen. Poets dus als u gaat slapen eerst uw tanden en drink daarna eventueel water. Niets anders, en zeker nooit gezoete dranken!

Kinderen die niet ontbijten, hebben meer tandcariës.

De reden is duidelijk. Kinderen die niet ontbijten, krijgen in de loop van de voormiddag honger en gaan daardoor meer dan andere kinderen snoepen… Meestal zijn het dingen die sterk aan de tanden kleven en lang in de mond blijven. Ideaal natuurlijk om cariës te krijgen!

Als ik me laat verleiden, dan liefst door een karamel.

Hapjes zoals droge koekjes, maar ook gedroogde vruchten bevatten veel zetmeel. Dat is een koolhydraat dat zich makkelijk vastzet op de tanden. Een karamel bevat ook suiker, maar die lost zich snel op in de mond.  Vanuit dat standpunt bekeken zijn de borrelhapjes meer bevorderlijk voor cariës dan de karamellen.

Slotsom: onthoud dat sommige eetwaren goed zijn voor onze tanden en andere nefast, net zoals sommige producten onze gezondheid ten goede komen, en andere ze net schaden. Dat wil nog niet zeggen dat u ze helemaal moet laten. De gulden regel is: zorg voor een zo groot mogelijke diversiteit en mijd overdaad. Maar we kunnen natuurlijk wel bepaalde slechte gewoonten opsporen en bijsturen en er ook andere, en betere aankweken.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/03/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/06/2015 - 12h16

www.mttanden.info ; Union française pour la santé buccodentaire, www.ufsbd.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ