PUBLICITÉ

Artrose: juist of fout?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/06/2017 - 13h10
-A +A

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al boven de 80%!

PUB

Er bestaan geneesmiddelen om artrose te genezen.

Fout. Er bestaan wel geneesmiddelen die de slijtage van het kraakbeen afremmen en het gewricht vochtig houden. Om de pijn die met artrose gepaard gaat te bestrijden, worden pijnstillers of niet-steroïde ontstekingsremmers voorgeschreven.

Artrose wordt veroorzaakt door de ontsteking van het gewricht.

Fout. Artrose is het gevolg van mechanische slijtage van het gewricht, al kan een ontsteking van het gewricht de artrose wel nog compliceren.

Artrose is vooral ‘s ochtends bij het opstaan pijnlijk.

Fout. Artrose is vooral pijnlijk bij het bewegen. Na een nachtje slapen is de pijn meestal minder ’s Ochtends is er wel tijd nodig om het verdoofde gewricht weer soepel te krijgen.

De pijn van artrose wordt erger in de loop van de dag.

Juist. De pijn wordt heviger bij het bewegen en bij langdurig zitten of staan.

Bij artrose kan het gewricht rood worden en opzwellen.

Fout. Deze symptomen zijn typisch voor de ontsteking van een gewricht, wat vaak voorkomt bij artrose. Men spreekt dan van een inflammatoire reumatische ziekte.

Infiltratie is zinloos bij artrose en wordt ook slecht verdragen.

Fout. Lokale infiltraties hebben als doel om de evolutie van artrose te vertragen. Ze worden meestal goed verdragen.

Kinesitherapie is aan te bevelen.

Juist. Kinesitherapie ontspant de spieren en helpt zo de pijn verzachten. De  behandelingen verbeteren de gewrichtsamplitude. Kinesitherapie wordt aanbevolen als complementaire therapie.

Bij artrose zijn lichamelijke activiteiten te mijden.

Fout. Buiten de pijnlijke inflammatoire opstoten is lichaamsbeweging net aanbevolen. Mijd wel te intense oefeningen en respecteer de natuurlijke bewegingen van uw gewrichten. De meest actieve mensen zien op die manier hun mobiliteit verbeteren en de pijn afnemen.

Hoge hakken dragen werkt knieartrose in de hand.

Juist. Er bestaan nog andere risicofactoren voor artrose, zoals obesitas, het uitvoeren van repetitieve bewegingen op het werk of tijdens het sporten en ook een zittend leven. Bepaalde ziektes maken wel vatbaar voor artrose zoals ontstekingsziekten (reumatoïde artritis, jicht, lupus…), diabetes en hemochromatose.

Er bestaat een erfelijke belasting voor artrose.

Juist.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/05/2012 - 14h48 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/06/2017 - 13h10

Société française de rhumatologie.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ