PUBLICITÉ

Angina of keelontsteking: welke behandeling van keelpijn?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/03/2014 - 17h08
-A +A

Ik heb keelpijn. Misschien heb ik wel een keelontsteking.

Zo denken we automatisch, en vaak klopt het ook.

Maar keelpijn kan tal van oorzaken hebben en de behandeling moet telkens zorgvuldig worden uitgekozen.

PUB

Keelpijn wordt veel te vaak met antibiotica behandeld.

Het is duidelijk dat antibiotica slechts in een minderheid van de gevallen, bij 2 op 10 patiënten, gerechtvaardigd zijn. Helaas stelt men vast dat de artsen veel te vaak een antibioticum voorschrijven (vaak op vraag van de patiënten).

Toch is dit in zekere zin te begrijpen. De gevallen die een behandeling verdienen zijn deze met een besmetting door de streptokokken van groep A. Die hebben namelijk geduchte nevenwerkingen:

  • reuma,
  • hartklepaantasting
  • en nierproblemen.

Een behandeling met antibiotica in voldoende hoge dosis gedurende een tiental dagen volstaat dan.

Het wordt nochtans almaar makkelijker om het onderscheid te maken tussen een angina of een keelontsteking veroorzaakt door streptokokken enerzijds en een andere, gewoon virale ontsteking.

Met een test die gebeurt op een uitstrijkje van de aangetaste keel kan worden achterhaald welke microbe in het spel is en kan dus ook worden bepaald welke geneesmiddelen er gekozen moeten worden.

Zonder test is het voorschrijven van antibiotica vandaag verboden.

Trouwens, niet alleen bacteriën en virussen kunnen keelpijn veroorzaken. Roken, luchtvervuiling, een mycose (schimmelaandoening), en ziekten zoals mononucleosis, difterie of malaria geven dezelfde symptomen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 15/10/2001 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/03/2014 - 17h08

Recommandations Afssaps, 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel een angina? Geüpdatet op 09/01/2012 - 16h05

Heeft uw kind keelpijn ? Misschien is het wel een angina . Maar wat is het verschil tussen een angina en een neus-keelholteontsteking en hoe pakt u ze aan? Alles wat u moet weten over angina en keelpijn .

Angina: een snelle diagnosetest met gevolgen voor de behandeling Gepubliceerd op 25/11/2008 - 00h00

een angina is een keel- en/ of amandelontsteking die gepaard gaat met pijn bij het slikken. ze komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen, meestal ’s winters. de meeste angina’s zijn van virale oorsprong; toch kan geen enkel klinisch teken een...

Keelontsteking: vraag en antwoord Gepubliceerd op 23/12/2016 - 10h00

Angina of keelontsteking is geen ernstige ziekte, maar de ontsteking kan wel heel pijnlijk en daardoor soms ook angstaanjagend zijn. Het is overigens een van de meest frequente redenen voor een medische raadpleging. E-gezondheid geeft alvast een antw...

Kinderen en keelpijn: wat te doen? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h10

Welk kind klaagt niet eens over keelpijn? Sommige kinderen hebben een gevoeligere keel dan andere, maar meestal is keelpijn een banale aandoening - zeker in deze periode van herfst en winter! Hoe weet u of uw kind keelpijn heeft? Welke ziektes kunnen...

Meer artikels