PUBLICITÉ

ADHD: de televisie is de boosdoener!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/05/2004 - 00h00
-A +A

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat, hoe vaker jonge kinderen tv kijken, hoe meer risico ze lopen om ADHD te krijgen.

PUB

Steeds meer kinderen lijden aan het ADHD-syndroom (aandachtsstoornis met hyperactiviteit). In de Verenigde Staten gaat het om 5 tot 12 % van alle kinderen, als we de bestaande studies mogen geloven. Er zijn al tal van bevorderende factoren genoemd, waaronder voeding. Ook tv-kijken is echter één van deze omgevingsfactoren. Om die hypothese te staven, volgden Amerikaanse onderzoekers 2.600 kinderen onder de 3 jaar tot aan hun 7de verjaardag. Ze observeerden daarbij hun tv-kijkgewoonten.

Vóór hun derde kijken deze jonge kinderen tussen 0 en 16 uur tv. Vóór hun tweede kijkt 43 % elke dag tv en heeft 26 % al een tv in hun kamer! Wat de relatie met ADHD betreft, stellen de auteurs vast dat elk uur tv-kijken tussen 1 en 3 jaar het risico verhoogt om op 7 jaar ADHD te krijgen. Met andere woorden: wie op heel jonge leeftijd elke dag drie uur voor de buis zit, loopt 30 % meer kans om later dit syndroom te ontwikkelen.

Een angstaanjagende conclusie die ook bewijst hoe soepel de hersenen van jonge kinderen zijn; ze krijgen immers enorm veel prikkels te verwerken, afkomstig van tv-beelden en -geluiden. Dat alles bracht de Amerikaanse Academie voor Pediatrie tot de volgende aanbeveling: geen tv voor kinderen onder de 2 jaar, en na 2 jaar maximum 1 of 2 uur per dag.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/05/2004 - 00h00 Christakis D.A., Pedriatrics, 113 (4): 708-713, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel tv-kijken is ongezond! Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Kinderen die veel tv kijken, brengen als volwassene hun gezondheid in gevaar. Uit de cijfers van een studie hierover blijkt hoezeer de sedentariteit die met tv-kijken gepaard gaat, later tot zwaarlijvigheid, te hoge cholesterol, roken, … leidt.

Geen tv in de kinderkamer Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

De gelijktijdige conclusies van drie studies liegen er niet om: hoe meer kinderen tv kijken, hoe slechter ze het doen op school. Een tv in hun kamer vermindert hun intellectuele scores, terwijl de tijd die ze doorbrengen voor het scherm, een indicato...

Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Meer artikels