PUBLICITÉ

Zwemmers met schouderproblemen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2014 - 16h51
-A +A

De intensieve training die topzwemmers volgen, is extreem belastend voor hun gewrichten en vooral voor hun schouders.

Een schouder is niet gemaakt om tientallen kilometers te zwemmen. Dat heeft alles te maken met onze lichaamsbouw. De kleinste biochemische onvolmaaktheid op dit niveau wordt duur betaald. Zeker als een beweging een oneindig aantal keren wordt herhaald.

PUB

Zwemmen: als vermoeidheid blessures veroorzaakt

Wetenschappers hebben proberen te achterhalen wat er precies gebeurt in de schouder van een zwemmer. Ze hebben ontdekt dat de vermoeidheid die zich in de loop van een training opstapelt een heel belangrijke rol speelt.

De spieren die de draaiende beweging van de arm mogelijk maken, komen samen boven op het opperarmbeen (de humerus), waar ze in een soort tunnel schuiven. In ons gewone doen houden twee spieren het schouderblad tegen de kanten gedrukt: de onderschouderbladspier en de grote zaagspier. Maar naarmate er meer kilometers worden gezwommen, worden ze minder efficiënt. Als de spieren vermoeid raken, wordt het schouderblad niet meer even stevig vastgehouden en gaat de humeruskop bij elke draaiende beweging van de arm tegen de randen van de tunnel schuren.

Die druk van het kapsel veroorzaakt een soort "afschilfer-effect" van de pees. Die begint op de duur uit te rafelen, soms zelfs scheurt hij. Een zwemmer die vermoeid is verhoogt zonder het te weten het risico dat hij een letsel oploopt aanzienlijk. Om letsels te vermijden is het dus belangrijk om de belasting tijdens de trainingen geleidelijk aan te verhogen en bij spiervermoeidheid nooit lang te blijven doorzwemmen.

Te soepele schouders

Een ander gevaarlijk kenmerk: sommige individuen hebben extreem soepele gewrichten waardoor ze op hun beurt vatbaar zijn voor letsels. In de zwemclubs is men tegenwoordig op zoek naar manieren om deze risicozwemmers op te sporen en door specifieke oefeningen hun spieren preventief te versterken.

Maar het probleem is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Heel vaak is die abnormale soepelheid van de schouder het resultaat van jaren van trainen en is ze trouwens een pluspunt als je een zo breed mogelijke beweging wilt vormen. Sommige auteurs denken zelfs dat deze pathologieën van de schouder vaak voorkomen bij crawlzwemmers, omdat het competitiewemmen net die individuen bevoordeelt met dit anatomische kenmerk.

Jammer genoeg heeft dit voordeel ook een zwakke kant. Als men lang blijft doorgaan met topzwemmen, begeeft het systeem vroegtijdig. Er ontstaat een soort zakje voor de schouder en het wordt moeilijk zoniet onmogelijk om het probleem op te lossen.
Via een chirurgische ingreep kan het kapsel weer worden aangespannen. Maar men mag zijn carrière dan wel vergeten.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 10/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2014 - 16h51
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het carpaletunnelsyndroom eindelijk ontrafeld? Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

Wetenschappers hebben via microscopisch onderzoek van het carpaletunnelsyndroom misschien de oorzaak achterhaald van deze pijnlijke aandoening die de afgelopen jaren almaar meer voorkomt. Tot de mogelijke oorzaken behoren het gebruik van de muis voor...

Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn Gepubliceerd op 03/04/2013 - 11h33

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder . De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de...

Meer artikels