PUBLICITÉ

Zwemmen in de Atlantische Oceaan: opgelet voor muistromen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/07/2014 - 23h54
-A +A

Op sommige stranden aan de Franse oceaankust wordt gewaarschuwd voor muistromen (“courant baïne”) en is het verboden te baden.

Wat is er van aan?

Wat zijn muien en welk gevaar vormen ze voor zwemmers?

PUB

Muien: kleine, maar turbulente waterbekkens

Muien zijn diepere gedeeltes op het strand met stilstaand water, iets wat ze natuurlijk aanlokkelijk maakt.
Maar muien zijn verraderlijk want op de diepste plekken kan de stroming heel sterk zijn en een gevaar vormen voor (ongeoefende) zwemmers.

Zo’n stroming wordt een muistroom genoemd.
Muistromen veroorzaken elk jaar tal van - soms dodelijke - verdrinkingsongevallen.
Muien zijn vooral te vinden in de Aquitainestreek. Maar ook bij ons komen ze voor in de buurt van pieren en dammen.

 

Hoe ontstaan muien en waar schuilt het gevaar?

De vorming en evolutie van muien hangt samen met de getijdenwerking.

Bij halftij (halverwege tussen hoogtij en laagtij) zijn muien goed zichtbaar en dus niet gevaarlijk. Ze vormen dan bekkens of kuilen waarin het water kalmer is dan elders en er geen golven zijn. Dat trekt zwemmers en vooral kleine kinderen aan. Ze kunnen er heerlijk spelen omdat het water er wat warmer en niet diep is.

Maar zo gauw het water opkomt, loopt de mui vol en wordt ze opgeslokt door de oceaan. Ze is dan dieper dan de omringende zeebedding en loopt leeg omdat water altijd via de diepste plekken een weg terug naar zee zoekt. Dat veroorzaakt een sterke, zeewaarts gerichte stroming. De kracht en de stuwing van die stroming hangen af van de golfbreking en de bodemwrijving.

Zwemmers die zich bij vloed in een mui bevinden, komen in die sterke stroming terecht en worden zo mee de zee in gesleurd. Zelfs heel goede zwemmers kunnen tegen de kracht van zo’n stroming niet op. Zonder hulp of exacte kennis van het fenomeen kan een muistroom tot de verdrinkingsdood leiden.

Het gevaar is het grootst in de eerste twee of drie uur van het opkomend tij (vloed) en in het vierde en vijfde uur van het afnemend tij (eb).

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/07/2014 - 23h54

Brochure été 2014 de la Préfecture de la Gironde, http://www.gironde.gouv.fr. http://www.lacanausurfinfo.com/news-meteo-plage-329/le-danger-des-courants-de-baines.html. http://sauveteur-nautique.com/comprendre-locean/les-baines/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijd de gevaren van het strand Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h52

Zee, zand en zon… Voor kinderen is een vakantie op strand het summum. Maar als ouder moet u altijd enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze zich in de nesten werken. Dit zijn onze tips.

Tips om veilig de zomer door te komen Gepubliceerd op 20/07/2016 - 17h00

Een duik in zee 's avonds laat, het zwemmen van de kinderen, bescherming tegen de zon... Ziehier enkele nuttige tips om alles vlot te laten verlopen. Ook golf- en zeilsurfen, jetski en waterscooter houden risico's in. Wat moet je weten om die activit...

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Meer artikels