PUBLICITÉ

Zwarte chocolade of melkchocolade?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Chocolade zou goed zijn voor hart en bloedvaten omdat hij antioxidanten bevat. Hun werking zou echter afgeremd worden door melk. Zwarte chocolade is dan ook beter voor uw slagaders dan melkchocolade!

PUB

Volgens Italiaanse en Britse onderzoekers verhoogt zwarte chocolade, die flavonoïden bevat, het antioxiderende vermogen van het lichaam. Dat effect verdwijnt echter hoe dan ook als chocolade gecombineerd wordt met melk.

De auteurs bestudeerden de antioxiderende eigenschappen van verschillende soorten chocolade, zwart en met melk, die echter bereid waren met hetzelfde lot cacaobonen. Vrijwilligers moesten óf 100 g zwarte chocolade eten, óf 100 g zwarte chocolade eten en daarbij 200 ml melk drinken, óf 200 g melkchocolade verorberen.

Uiteindelijk bleek dat melk drinken terwijl men zwarte chocolade eet of melk toevoegen bij de bereiding van melkchocolade de werking afremt van de flavonoïden die in zwarte chocolade zitten. Dit effect van melk is wellicht te wijten aan reacties tussen de antioxiderende stoffen en de melkeiwitten.

Tijdens de eindejaarsfeesten is het altijd bijzonder moeilijk om de chocoladeverleiding te weerstaan. Bovendien worden de chocolaatjes vaak aangeboden bij de koffie, als afsluiter van een rijkelijk overgoten maaltijd. Moraal van het verhaal: houdt u van zwarte chocolade, ontzeg u die lekkernij dan niet. Verkiest u melkchocolade, ontzeg u die dan evenmin, maar u weet voortaan wel dat zwarte chocolade een klein "gezondheidsvoordeel" heeft.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00 Serafini M. et coll., Nature, 424 : 1013, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chocolade: wat is de juiste dosis? Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h58

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers , niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde". Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen. Wat...

Geen eindejaarsfeesten zonder chocolade Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h03

De eindejaarsfeesten zijn ondenkbaar zonder chocolade. Traditioneel bieden we onze gasten dan chocolade aan en daar valt echt niet aan te ontsnappen! Maar waarom zou u uw chocolade niet eens zelf maken? Het is echt niet moeilijk en het is een stuk go...

Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Meer artikels