Chocolade zou goed zijn voor hart en bloedvaten omdat hij antioxidanten bevat. Hun werking zou echter afgeremd worden door melk. Zwarte chocolade is dan ook beter voor uw slagaders dan melkchocolade!

Volgens Italiaanse en Britse onderzoekers verhoogt zwarte chocolade, die flavonoïden bevat, het antioxiderende vermogen van het lichaam. Dat effect verdwijnt echter hoe dan ook als chocolade gecombineerd wordt met melk.
De auteurs bestudeerden de antioxiderende eigenschappen van verschillende soorten chocolade, zwart en met melk, die echter bereid waren met hetzelfde lot cacaobonen. Vrijwilligers moesten óf 100 g zwarte chocolade eten, óf 100 g zwarte chocolade eten en daarbij 200 ml melk drinken, óf 200 g melkchocolade verorberen.
Uiteindelijk bleek dat melk drinken terwijl men zwarte chocolade eet of melk toevoegen bij de bereiding van melkchocolade de werking afremt van de flavonoïden die in zwarte chocolade zitten. Dit effect van melk is wellicht te wijten aan reacties tussen de antioxiderende stoffen en de melkeiwitten.
Tijdens de eindejaarsfeesten is het altijd bijzonder moeilijk om de chocoladeverleiding te weerstaan. Bovendien worden de chocolaatjes vaak aangeboden bij de koffie, als afsluiter van een rijkelijk overgoten maaltijd. Moraal van het verhaal: houdt u van zwarte chocolade, ontzeg u die lekkernij dan niet. Verkiest u melkchocolade, ontzeg u die dan evenmin, maar u weet voortaan wel dat zwarte chocolade een klein "gezondheidsvoordeel" heeft.