PUBLICITÉ

Zware benen: redenen om zich te verzorgen

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/08/2002 - 00h00
-A +A

Zware of vermoeide benen is een frequente klacht die vele oorzaken kan hebben. Vaak gaat het om vermoeidheid na een lichamelijke inspanning. Maar als dat gevoel herhaaldelijk terugkomt en/of gepaard gaat met andere tekenen, kan het wijzen op een ernstiger onderliggende aandoening.

PUB

Typisch vrouwelijk!

Zware benen is vooral een probleem bij vrouwen. Vrouwen zijn inderdaad gevoeliger voor het probleem dan mannen. Zware benen na lang rechtstaan zonder veel te bewegen, is normaal. Zware benen kunnen echter ook wijzen op veneuze insufficiëntie of een vitaminetekort.

Belangrijkste oorzaak

De belangrijkste oorzaak van dat gevoel is de zwaartekracht, de kracht die ons naar de grond trekt. Het bloed dat in de benen komt, moet naar het hart terugkeren, dus tegen de zwaartekracht in. De terugkeer van het veneus bloed naar het hart wordt mogelijk gemaakt door meerdere mechanismen: de aders bevatten kleppen die het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen, en de contracties van de voet- en beenspieren stuwen het bloed naar het hart. Bij mensen die lang blijven staan, werkt de spierpomp uiteraard niet.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/08/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Veneuze insufficiëntie: wat kunt u doen? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Veneuze insufficiëntie is een goedaardige aandoening, maar ze moet wel in de gaten gehouden worden. Niet alleen om de aandoening gepaard kan gaan met verwikkelingen, maar ook omdat ze negatieve gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.

Welke sporten zijn goed tegen zware benen? Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

Lichaamsbeweging is sterk aan te raden voor mensen met zware benen. De beste sporten zijn uiteraard die welke sterk de benen belasten. Toch zijn alle sporten die de effecten van de zwaartekracht in de onderste ledematen versterken, af te raden.

Van zware benen tot veneuze zweren Geüpdatet op 05/10/2009 - 00h00

Heel veel mensen, en vooral vrouwen, hebben last van zware benen . Op zich is de aandoening niet ernstig, maar ze moet wel behandeld en opgevolgd worden, anders kunnen er complicaties optreden. Een van die complicaties is de veneuze zweer , beter bek...

Spataders: waarom net ik? Gepubliceerd op 18/03/2014 - 11h42

Spataders zijn aders die vervormd, uitgezet en kronkelig zijn. Ze zijn onesthetisch op de benen en treffen vooral vrouwen. Spataders wijzen op veneuze insufficiëntie en kunnen dus complicaties veroorzaken. Maar welke factoren bevorderen de vorming va...

Meer artikels