PUBLICITÉ

Zwangerschapsvergiftiging

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/11/2003 - 00h00
-A +A

Zwangerschapsvergiftiging of eclampsie, een zware ziekte tijdens de zwangerschap die zelfs dodelijk kan zijn, kan worden voorkomen door een goede medische opvolging van de zwangere vrouw en enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Deze ziekte wordt voorafgegaan door een eerste fase, "pre-eclampsie" genoemd.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

Zwangerschapsvergiftiging is het zwaarste stadium van hypertensie tijdens de zwangerschap. Het eerste stadium van de ziekte heet "pre-eclampsie". Vaak vindt die plaats in de loop van het derde trimester. Er is weinig geweten over deze ziekte, maar het gaat waarschijnlijk om een probleem van immunologische compatibiliteit tussen de vrouw en de baby (vergeet niet dat de baby niet hetzelfde genetische materiaal heeft als zijn moeder, ook al is dat voor de helft wel het geval). Ter compensatie reageert het organisme van de moeder door meer bloed naar de baby te sturen, maar dat wordt omgezet in een verhoogde arteriële bloeddruk bij de moeder. Het is door die immunologische incompatibiliteit dat pre-eclampsie meestal tijdens de eerste zwangerschap opduikt (bij de volgende zwangerschappen is het organisme het genetische materiaal van de vader gewoon). Vrouwen die vóór de zwangerschap een hoge bloeddruk, diabetes of nierproblemen hebben, worden het vaakst getroffen.

Welke zijn de symptomen en wanneer moet u een arts raadplegen?

Het meten van de arteriële bloeddruk vóór de geboorte is heel belangrijk, vooral in de laatste maanden van de zwangerschap. De eerste symptomen van pre-eclampsie zijn gewichtstoename en algemene oedemen (vochtophopingen) evenals schuimende urine. Als u deze tekenen of een ervan vaststelt, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen, die uw bloeddruk zal nemen om te zien of u een verhoogde arteriële bloeddruk hebt en die de aanwezigheid van proteïnes in de urine zal onderzoeken aan de hand van een strookje. Indien nodig kan de arts een behandeling voorschrijven of u doorverwijzen naar een specialist. Via een echografie kan het debiet in de slagaders worden gemeten dat is bestemd voor de voeding van de baby. Op die manier kan een eventuele daling van het debiet worden gemeten, die schadelijk zou kunnen zijn voor zijn goede ontwikkeling. Bij pre-eclampsie komen toxines vrij die de vaatwand beschadigen. Alle organen kunnen worden geraakt, ook de nieren of de lever. Echte zwangerschapsvergiftiging uit zich door stuiptrekkingen (zoals bij een epilepsieaanval). Vóór de stuiptrekkingen stellen we gezichtsproblemen, hoofdpijn en buikpijn vast. Zware eclampsie kan een hersenbloeding en zo de dood veroorzaken.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/11/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels