PUBLICITÉ

Zwangerschapsstuipen: hoe gevaarlijk is het?

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 17/08/2012 - 10h27
-A +A

De zwangerschap is voor veel vrouwen een moment van intense vreugde, maar er zijn wel enkele ongemakken en verwikkelingen mee gemoeid.

Zwangerschapsstuipen is er zo een.

Het is weliswaar zeldzaam, maar wel heel ernstig…

PUB

Een zeldzame complicatie

Zwangerschapsstuipen of eclampsie is een verwikkeling van pre-eclampsie, in de volksmond zwangerschapsvergiftiging. Het is een aandoening van de placenta die gekenmerkt wordt door een verhoogde bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Zo’n 10% van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken.

In tegenstelling tot een zwangerschapsvergiftiging zijn zwangerschapsstuipen een relatief zeldzame verwikkeling. Amper een 1% van de zwangere vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging opdoen, lopen ook gevaar om zwangerschapsstuipen te krijgen.

Deze complicatie ontwikkelt zich tussen de 20e week van de zwangerschap en het eind van de eerste week na de bevalling. Ze kan ook in het kraambed ontstaan. Ze lijkt op een epilepsieaanval. Het slachtoffer krijgt stuipen en verliest soms ook het bewustzijn. Zwangerschapsstuipen zijn ernstig en moeten met spoed worden behandeld!

In geval van zwangerschapsstuipen moet de zwangerschap meteen worden afgebroken.. De daarvoor gebruikte methode zal afhangen van het verloop van de zwangerschap. Tegen het eind van de zwangerschap aan zal de bevalling in gang worden gezet, meestal met een keizersnee.

 

De verschillende gezichten van eclampsie

Zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie kan na de 20e week op elk moment van de zwangerschap optreden. De symptomen zijn een bloeddruk hoger dan 14/9 en eiwitverlies via de urine (proteïnurie meer dan 300mg/24uur).

De ziekte is niet altijd makkelijk op te sporen omdat ze verschillende gezichten heeft. Bij de meerderheid van de vrouwen ontwikkelt de aandoening zich geleidelijk aan en zijn de symptomen niet zo opvallend. Het gaat om hypertensie, snelle gewichtstoename (2 of 3 kilo in één week), gezwollen benen en hoofdpijn. Bij andere vrouwen manifesteert ze zich rechtstreeks door een zwangerschapscomplicatie (het HELLP-syndroom is het meest voorkomende) of zelfs stuipen (eclampsie) en is een spoedingreep noodzakelijk.

Initialement publié par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 20/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 17/08/2012 - 10h27

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van professor Frédéric Debieve, adjunct-diensthoofd op de afdeling Verloskunde van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

Meer artikels