PUBLICITÉ

Zwangerschapsstriemen: hoe deze littekens te bestrijden?

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

Van alle goedaardige zwangerschapsproblemen vinden zwangere vrouwen wellicht de fameuze striemen het vervelendst. Om die te voorkomen, moeten ze er heel hun zwangerschap lang elke dag aandacht aan besteden, want als ze er eenmaal zijn, blijven ze tot na de zwangerschap.

PUB

Een niet zo elastische huid

Een te sterke uitrekking van de huid zoals die optreedt bij snelle gewichtstoename of zwangerschap, veroorzaakt een scheur van de elastische vezels en het bindweefsel van de diepe lagen van de opperhuid. Het gaat hier om een louter mechanisch verschijnsel. Zwangerschapsstriemen ontstaan dan ook vooral in het derde trimester van de zwangerschap, wanneer de uitrekking het sterkst is. Ze verschijnen vooral op de buik, de zijden, de borsten en de bovendijen. Deze scheur is trouwens onherstelbaar en laat een wit, paarlemoerachtig litteken achter dat tot na de zwangerschap zichtbaar blijft, ook al krijgt de vrouw haar oorspronkelijke gewicht terug. Een jonge, een witte en een gladde huid lijken er gevoeliger voor te zijn.

Enkele preventietips

Beperk in de eerste plaats uw gewichtstoename tot het door uw gynaecoloog of vroedvrouw aangeraden maximum (anderzijds moet u ook opletten voor ondervoeding, want dat zou gevaarlijk zijn voor de baby). Vervolgens is het aan te raden om elke dag de risicozones van uw huid te masseren, door ze met cirkelvormige bewegingen in te smeren met een vette crème of plantaardige oliën zoals zachte amandelolie of avocado-olie. Door één keer per week een peeling uit te voeren, kan het product beter doordringen in de huid. Massage is trouwens op zich heilzaam, want ze stimuleert de huidcirculatie.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels