PUBLICITÉ

Zwangerschapsmisselijkheid: wat valt er aan te doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/10/2015 - 11h55
-A +A

Volgens een recent grootschalig onderzoek is de doeltreffendheid van de bestaande remedies tegen zwangerschapsmisselijkheid wetenschappelijk niet bewezen. Wat nu?

PUB

Geen enkel doeltreffend middel tegen zwangerschapsmisselijkheid?

De zopas verschenen studie is behoorlijk ontmoedigend. Na analyse van een groot aantal studies over dit onderwerp kwamen wetenschappers van het ‘Institut Cochrane’ tot het besluit dat geen enkele van de gangbare remedies tegen <b>zwangerschapsmisselijkheid</b> een wetenschappelijk bewezen effect heeft. De belangrijkste van de onderzochte middelen waren:

  • Drukpuntmassage en acustimulatie, twee varianten van acupunctuur die dezelfde punten stimuleren door druk met de vingers of door heel zwakke elektrische stroom.
  • Gember. Heel wat studies verklaarden het gebruik ervan als doeltreffend
  • Vitamine B6
  • Geneesmiddelen tegen braken

Wat valt er dan wel te doen tegen zwangerschapmisselijkheid?

Het zou verkeerd zijn om te denken dat het onderzoek tot het besluit kwam dat elk van de in de studies onderzochte remedies ondoeltreffend was.

Vrouwen die kampen met <b>zwangerschapsmisselijkheid</b> hoeven hoe dan ook niet te wanhopen… Een remedie die zijn werkzaamheid niet bewezen heeft in het kader van een uitgebreide wetenschappelijke studie kan toch een hulp zijn voor sommige vrouwen. Gember heeft bijvoorbeeld bewezen dat het werkt, maar volgens het Cochrane Instituut weegt de (eerder beperkte) doeltreffendheid niet op tegen de ongemakken van het maagzuur dat het soms veroorzaakt. Vrouwen die geen last hebben van maagzuur, zouden er natuurlijk verkeerd aan doen om het zich te ontzeggen!

Uiteindelijk verdwijnt de misselijkheid meestal wel na een tijdje, en dat is toch geruststellend! Vanaf de derde maand zou althans dat ongemak voorbij moeten zijn. De algemene regel: als u veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, overleg dan samen met uw arts welke mogelijke oplossingen er zijn, rekening houdend met uw voorkeuren en risico’s.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/10/2015 - 11h55

Matthews, A., Cochrane Database of Systematic Reviews, 2014

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap: 1001 tips tegen misselijkheid Gepubliceerd op 23/11/2015 - 09h44

Het staat nu vast: u bent zwanger. Laat uw geluk niet vergallen door misselijkheid! Deze tips kunnen de misselijkheidsymptomen en het braken helpen voorkomen of verzachten. Veel zwangere vrouwen hebben er in het eerste trimester namelijk last van, de...

Kan ik mijn zwangerschapsstriemen kwijtraken? Geüpdatet op 15/05/2012 - 15h18

Iedereen kent zwangerschapsstriemen wel, die sporen die na een zwangerschap op de huid achterblijven. De precieze oorzaken zijn nog altijd niet bekend en de middeltjes om ze kwijt te raken zijn alles samen genomen toch niet zo doeltreffend. Een overz...

Bevallen bij volle maan Gepubliceerd op 28/04/2015 - 15h17

Er zouden meer bevallingen zijn tijdens nachten met volle maan . De maan zou ook een invloed hebben op andere gynaecologische gebeurtenissen. Wat is er van aan? Wat zegt de wetenschap over de invloed van de maan op zwangerschappen en bevallingen ?

Meer artikels