PUBLICITÉ

Zwangerschapsmisselijkheid: mijd geneesmiddelen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2017 - 17h08
-A +A

Iedereen kent Primperan® wel, het middel dat wordt voorgeschreven tegen misselijkheid en braken.

Net als alle geneesmiddelen op basis van metoclopramide wordt het afgeraden voor kinderen. Hoe zit het dan met zwangere vrouwen?

PUB

Zwangerschap: het geval Primperan®

Een typisch geval hier zijn zwangere vrouwen die in het begin van hun zwangerschap zijn. Primperan® (metoclopramide) is namelijk een van de geneesmiddelen waarvan niet bewezen is dat ze volledig onschadelijk zijn.

Maar sommige vrouwen hebben in het begin van hun zwangerschap zo veel last van misselijkheid dat de arts soms toch besluit om dit geneesmiddel voor te schrijven, natuurlijk rekening houdend met de gezondheidstoestand van de patiënt. En tot nu toe is er met dit middel ook nog geen enkel ongeluk gemeld bij zwangere vrouwen.

De gezondheidsinstanties hebben al vaker tegenstrijdige adviezen gegeven voor het gebruik van metoclopramide bij zwangere vrouwen: eerst was het toegestaan, daarna verboden en vervolgens bleek het dan toch weer onschadelijk te zijn...

Op dit moment raadt men in België uiterste voorzichtigheid aan. De misselijkheidssymptomen bij een zwangerschap treden namelijk de eerste weken op. Dat is de fase waarin de foetus op zijn kwetsbaarst is. De boodschap is dan ook dat vrouwen veiligheidshalve beter helemaal geen geneesmiddelen nemen en gewoon wachten tot de misselijkheid overgaat. Die misselijkheid is hoe dan ook onschuldig en gaat uiteindelijk ook vanzelf over. In dit artikel vindt u tips tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Dat advies kan natuurlijk niet opgaan voor zwangere vrouwen die zo veel last hebben van misselijkheid dat ze erdoor niet kunnen functioneren, of vrouwen die hun eigen gezondheid of die van hun baby in gevaar brengen. Maar voor die gevallen bestaan er andere middelen dan metoclopramide. Raadpleeg daarvoor uw huisarts.

Opgelet: Primpéran® is enkel bedoeld voor volwassenen

Opgelet: metoclopramide (Primpéran® en de generische middelen) wordt afgeraden aan kinderen en jongeren onder de achttien jaar.

Metoclopramide zou namelijk mogelijk een risico op neurologische bijwerkingen hebben. Bij hogere dosissen of het herhaaldelijk innemen van het middel zou het risico op zogenaamde extrapiramidale verschijnselen (beven, abnormale bewegingen met het hoofd en de nek, enz.) namelijk vergroten. De kostenbatenanalyse is voor minderjarigen daarom negatief.

Een tijdlang is metoclopramide ook aanbevolen om de melkproductie te verhogen. Maar omdat men niet zeker is van de werkzaamheid en de onschadelijkheid van het middel, raden de gezondheidsinstanties het momenteel af.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/05/2017 - 17h08

www.cbip.be

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

U bent zwanger? Eet vis! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 10h30

Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren . Die vetzuren hebben heel wat voordelen: ze voorkomen onder andere dat kinderen te vroeg geboren worden en te weinig wegen bij hun geboorte.

Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Meer artikels