PUBLICITÉ

Zwangerschapsdiabetes

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
-A +A

Diabetes tijdens de zwangerschap is vaak specifiek voor deze fysiologische periode en verdwijnt daarna vanzelf. Het is belangrijk om deze aandoening te diagnosticeren (en vooral te voorkomen, want de risicofactoren zijn goed bekend), want ze houdt risico's in voor de baby en tijdens de bevalling. Zwangerschapsdiabetes vereist een goede levenshygiëne en zo nodig een behandeling met insuline.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat of wordt opgespoord tijdens de zwangerschap en verdwijnt in de meeste gevallen na de bevalling. Diabetes is een stoornis in het suikermetabolisme en in het gebruik van de suikers door het organisme, waardoor de bloedsuikerspiegel (glykemie) stijgt. Suiker wordt normaal gemetaboliseerd dankzij een hormoon, insuline, dat afgescheiden wordt door de pancreas. Tijdens de zwangerschap hinderen de placentahormonen de werking van insuline. Als de pancreas meer insuline kan produceren, is er geen probleem. Kan hij daarentegen geen insuline meer aanmaken om zijn slechte werking te compenseren, dan ontstaat er diabetes. Vandaar dat zwangerschapsdiabetes vaker voorkomt en ernstiger is vanaf de zesde maand, want de placenta is dan volumineuzer en scheidt meer placentahormonen af. Na de bevalling normaliseert het suikermetabolisme zich.

Wat zijn de risico's?

De risico's hebben vooral betrekking op de baby. Die dreigt overgewicht te krijgen, wat de bevalling kan hinderen en compliceren (kans op een bilnaadscheur, episiotomie (inknippen), gebruik van de verlostang of gewoon een keizersnede). Bovendien dreigt hij vanaf de eerste dagen reactieve hypoglykemie (bewustzijnverlies, stuipen) te krijgen als zijn moeder de dagen voor de bevalling hyperglykemie had. Het is echter niet omdat de moeder zwangerschapsdiabetes heeft, dat ook haar kind diabetes krijgt.Het kind zal pas diabetespatiënt worden als het daartoe genetisch voorbestemd is.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschapsdiabetes: een adequate behandeling Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een langdurige stijging van de bloedglucosespiegel (glycemie of suikergehalte in het bloed). Zwangerschapsdiabetes is een diabetes die optreedt of ontdekt wordt tijdens de zwangerschap. De frequentie van...

Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Zwangerschapsdiabetes is een verstoorde koolhydraattolerantie die optreedt tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Hij wijst op een later verhoogd risico op type 2-diabetes. Sinds de veralgemeende screening is de prevalentie gestegen. Vandaag wo...

Meer artikels