PUBLICITÉ

Zwangerschapsdiabetes: nog geen dieet dat 100% betrouwbaar is

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 12/08/2008 - 00h00
-A +A

Zwangerschapsdiabetes is een soort diabetes die optreedt tijdens de zwangerschap. Deze aandoening kan belangrijke gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel de moeder als het kind, en dat zowel op korte als op lange termijn. Er wordt volop onderzoek verricht om deze ziekte te kunnen voorkomen, onder andere door de voeding. Men heeft echter nog geen oplossing gevonden…

PUB

Zwangerschapsdiabetes mag niet onderschat worden

Tijdens de zwangerschap, stijgt de nood aan insuline fysiologisch om te voldoen aan de suikerbehoeften van zowel het kind als de moeder. Als de insulineproductie onvoldoende is, ontstaat diabetes. Men spreekt dan van zwangerschapsdiabetes, dat ook gekenmerkt wordt door een te hoge bloedsuikerspiegel. Als de diabetes niet behandeld wordt tijdens de zwangerschap, kan de moeder last krijgen van verschillende complicaties: verhoogde bloeddruk, cardiovasculaire problemen… Maar de gevaren voor het ongeboren kind zijn nog belangrijker: zenuw- of hartafwijkingen, risico op een te hoog geboortegewicht (macrosomie, wat de bevalling moeilijker maakt) of voortijdige bevalling… Vandaar het belang van preventie en een vroege screening.

Geen overtuigend effect van voedingstips

Australische onderzoekers hebben een literatuurstudie gedaan van de studies die het effect onderzochten die voedingstips tijdens de zwangerschap gehad hebben op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
Eén van de studies onderzocht het effect van een vezelrijk dieet. Dit onderzoek bracht geen gunstig effect aan het licht voor de gevolgde parameters. Twee andere onderzoeken bestudeerden het effect van een dieet met een lage glykemische index ( d.w.z. een dieet waarvan de koolhydraten het suikergehalte in het bloed niet explosief doen stijgen) in vergelijking met een dieet met een hoge glykemische index.
Vrouwen die een dieet met een lage glykemische index volgden, hadden minder kans om een kind te krijgen met een te hoog of te laag geboortegewicht. Bovendien hadden die vrouwen in nuchtere toestand een lagere bloedsuikerspiegel. Wie een dieet volgt, dat arm is aan snelle suikers (wit brood, snoep, suikerrijke producten, te fel gebakken deeg…), heeft dus meer kans om een kind te krijgen met een "normaal" gewicht.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 12/08/2008 - 00h00 Tieu J, Crowther CA, Middleton P. Dietary advice in pregnancy for preventing gestational diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev., april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschapsdiabetes: een adequate behandeling Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een langdurige stijging van de bloedglucosespiegel (glycemie of suikergehalte in het bloed). Zwangerschapsdiabetes is een diabetes die optreedt of ontdekt wordt tijdens de zwangerschap. De frequentie van...

Interview: hoe diabetes te voorkomen? Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Het aantal diabetesgevallen neemt spectaculair toe. Toch putten artsen zich uit om te bewijzen dat deze ziekte wel degelijk kan worden voorkomen. Hoe moet preventie praktisch aangepakt worden? We hadden daarover een gesprek met prof. Pierre-Yves Benh...

Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h29

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen. De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten st...

Meer artikels