Zwangerschapsdiabetes is een soort diabetes die optreedt tijdens de zwangerschap. Deze aandoening kan belangrijke gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel de moeder als het kind, en dat zowel op korte als op lange termijn. Er wordt volop onderzoek verricht om deze ziekte te kunnen voorkomen, onder andere door de voeding. Men heeft echter nog geen oplossing gevonden

Zwangerschapsdiabetes mag niet onderschat worden
Tijdens de zwangerschap, stijgt de nood aan insuline fysiologisch om te voldoen aan de suikerbehoeften van zowel het kind als de moeder. Als de insulineproductie onvoldoende is, ontstaat diabetes. Men spreekt dan van zwangerschapsdiabetes, dat ook gekenmerkt wordt door een te hoge bloedsuikerspiegel. Als de diabetes niet behandeld wordt tijdens de zwangerschap, kan de moeder last krijgen van verschillende complicaties: verhoogde bloeddruk, cardiovasculaire problemen
Maar de gevaren voor het ongeboren kind zijn nog belangrijker: zenuw- of hartafwijkingen, risico op een te hoog geboortegewicht (macrosomie, wat de bevalling moeilijker maakt) of voortijdige bevalling
Vandaar het belang van preventie en een vroege screening.
Geen overtuigend effect van voedingstips
Australische onderzoekers hebben een literatuurstudie gedaan van de studies die het effect onderzochten die voedingstips tijdens de zwangerschap gehad hebben op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
Eén van de studies onderzocht het effect van een vezelrijk dieet. Dit onderzoek bracht geen gunstig effect aan het licht voor de gevolgde parameters. Twee andere onderzoeken bestudeerden het effect van een dieet met een lage glykemische index ( d.w.z. een dieet waarvan de koolhydraten het suikergehalte in het bloed niet explosief doen stijgen) in vergelijking met een dieet met een hoge glykemische index.
Vrouwen die een dieet met een lage glykemische index volgden, hadden minder kans om een kind te krijgen met een te hoog of te laag geboortegewicht. Bovendien hadden die vrouwen in nuchtere toestand een lagere bloedsuikerspiegel. Wie een dieet volgt, dat arm is aan snelle suikers (wit brood, snoep, suikerrijke producten, te fel gebakken deeg
), heeft dus meer kans om een kind te krijgen met een "normaal" gewicht.