We kennen allemaal de fameuze zwangerschapsstriemen, die strepen die eerst paars tot rood zijn en later parelmoerachtig. Hoe ontstaan ze en bestaan er middeltjes om zwangerschapsstriemen te voorkomen en doeltreffend te genezen?

Factoren die het ontstaan van zwangerschapsstriemen in de hand werken
Zwangerschapsstriemen komen meestal voor op de buik, de borsten, de heupen en de bovendijen. Ze verschijnen doorgaans na een zwangerschap of na een snel gewichtsverlies of een snelle gewichtstoename. Deze striemen hangen samen met huidfactoren en mechanische factoren, en wel met het plotselinge uitrekken van de huid. Ze kunnen ook in de puberteit ontstaan (de hormonale productie maakt de vezels van de huid elastisch en het collageen brozer). Ook de spanning van het huidweefsel in bepaalde zones, zoals de borsten, kan dan volstaan om de striemen te doen ontstaan.
De vorming van zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen zijn littekens die lichtjes in de huid zijn ingedrukt. Ze lopen evenwijdig met de spanningslijnen van de huid. Ze zijn te wijten aan de afwijkende werking van de fibroblast, de belangrijkste cel van ons bindweefsel. In de puberteit of tijdens een zwangerschap verandert de overdadige productie van bepaalde hormonen (de corticosteroïden) de werking van de fibroblast. Komt daarbij dat de huid enorm uitrekt… Meer dan een kwart van de vrouwen heeft last van zwangerschapsstriemen.
Middeltjes om zwangerschapsstriemen te voorkomen
Een beperking van de gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan helpen tegen zwangerschapsstriemen. Voor de rest gebeurt de preventie vooral via cosmetische producten. Er zijn diverse middeltjes te krijgen, onder meer centella asiatica, silicium, soja-extracten, klimop, zachte amandelolie, vitamine F en rosa moschata. Deze producten worden verkocht als oliën. Ze zijn makkelijk aan te brengen, dringen diep in de huid en verspreiden hun vetzuren makkelijk in de bovenste lagen de huid.
Het juiste gebruik van de cosmetische producten tegen zwangerschapsstriemen
Crèmes tegen zwangerschapsstriemen zijn interessante preventieve middeltjes. Breng ze twee keer per dag aan, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Onderwerp de te behandelen zone vooraf aan een zachte peeling. Dan dringen de actieve bestanddelen beter in de huid. Breng daarna uw crème tegen zwangerschapsstriemen aan. Doe dat met cirkelvormige en zachte knedende bewegingen van de duim op de zone in kwestie. Dankzij deze kleine massage kan het product optimaal zijn werk doen.