PUBLICITÉ

Zwangerschaps-striemen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/10/2017 - 10h49
-A +A

We kennen allemaal de fameuze zwangerschapsstriemen, die strepen die eerst paars tot rood zijn en later parelmoerachtig. Hoe ontstaan ze en bestaan er middeltjes om zwangerschapsstriemen te voorkomen en doeltreffend te genezen?

PUB

Factoren die het ontstaan van zwangerschapsstriemen in de hand werken

Zwangerschapsstriemen komen meestal voor op de buik,  de borsten, de heupen en de bovendijen. Ze verschijnen doorgaans na een zwangerschap of na een snel gewichtsverlies of een snelle gewichtstoename. Deze striemen hangen samen met huidfactoren en mechanische factoren, en wel met het plotselinge uitrekken van de huid. Ze kunnen ook in de puberteit ontstaan (de hormonale productie maakt de vezels van de huid elastisch en het collageen brozer). Ook de spanning van het huidweefsel in bepaalde zones, zoals de borsten, kan dan volstaan om de striemen te doen ontstaan.

De vorming van zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen zijn littekens die lichtjes in de huid  zijn ingedrukt. Ze lopen evenwijdig met de spanningslijnen van de huid. Ze zijn te wijten aan de afwijkende werking van de fibroblast, de belangrijkste cel van ons bindweefsel. In de puberteit of tijdens een zwangerschap verandert de overdadige productie van bepaalde hormonen (de corticosteroïden) de werking van de fibroblast. Komt daarbij dat de huid enorm uitrekt… Meer dan een kwart van de vrouwen heeft last van zwangerschapsstriemen.

Middeltjes om zwangerschapsstriemen te voorkomen

Een beperking van de gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan helpen tegen zwangerschapsstriemen. Voor de rest gebeurt de preventie vooral via cosmetische producten. Er zijn diverse middeltjes te krijgen, onder meer centella asiatica, silicium, soja-extracten, klimop, zachte amandelolie, vitamine F en rosa moschata. Deze producten worden verkocht als oliën. Ze zijn makkelijk aan te brengen, dringen diep in de huid en verspreiden hun vetzuren makkelijk in de bovenste lagen de huid.

Het juiste gebruik van de cosmetische producten tegen zwangerschapsstriemen

Crèmes tegen zwangerschapsstriemen zijn interessante preventieve middeltjes. Breng ze twee keer per dag aan, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Onderwerp de te behandelen zone vooraf aan een zachte peeling. Dan dringen de actieve bestanddelen beter in de huid. Breng daarna uw crème tegen zwangerschapsstriemen aan. Doe dat met cirkelvormige en zachte knedende bewegingen van de duim op de zone in kwestie. Dankzij deze kleine massage kan het product optimaal zijn werk doen.

Initialement publié par Emilie Veyretout, gezondheidsjournaliste le 07/03/2011 - 17h54 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/10/2017 - 10h49
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kan ik mijn zwangerschapsstriemen kwijtraken? Geüpdatet op 15/05/2012 - 15h18

Iedereen kent zwangerschapsstriemen wel, die sporen die na een zwangerschap op de huid achterblijven. De precieze oorzaken zijn nog altijd niet bekend en de middeltjes om ze kwijt te raken zijn alles samen genomen toch niet zo doeltreffend. Een overz...

Striemen: ken ze om ze beter te bestrijden! Geüpdatet op 01/02/2017 - 17h03

Striemen hebben geen enkele impact op de gezondheid. Toch worden ze vaak als onesthetisch ervaren en kunnen ze het leven van heel wat vrouwen (en van sommige mannen) danig vergallen! Zijn deze strepen te voorkomen? En kunnen we ze ook weer kwijtraken...

Meer artikels