PUBLICITÉ

Zwangerschap: vrijen wekt de bevalling niet op

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/05/2014 - 17h44
-A +A

Als de zwangerschap naar haar einde toeloopt, durven veel koppels niet meer te vrijen omdat ze bang zijn dat dit de weeën opwekt.

Ten onrechte, zo blijkt uit een recente studie.

PUB

Wat er bekend is over vrijen aan het eind van de zwangerschap

Van oudsher werd ervan uitgegaan dat seksuele betrekkingen bij hoogzwangere vrouwen de weeën opwekken en het begin van de spontane bevalling zou vervroegen.

Er zijn vele antwoorden mogelijk. Zo zou je inderdaad kunnen denken dat vrijen het hormonale evenwicht tijdelijk verstoort; dat het stimuleren van de borsten leidt tot de afscheiding van een hormoon dat normaal geproduceerd wordt bij de bevalling en zo de samentrekking van de baarmoeder bevordert; of dat het orgasme de weeën opwekt.

Is dat geloof gerechtvaardigd?

Volgens een recente wetenschappelijke studie over dit onderwerp niet. Meer dan 200 hoogzwangere vrouwen werden tot de bevalling gevolgd. De helft ervan werd aangespoord om seksuele betrekkingen te hebben, de andere helft kreeg hieromtrent geen enkele aanbeveling. Alle vrouwen moesten op een kalender noteren hoe vaak ze vrijden.

De eerste groep had kort voor de bevalling inderdaad meer seksuele betrekkingen (60% tegenover 40%), maar er kon geen direct effect op de spontane bevallingen worden vastgesteld. 

Met de steeds groter wordende kans op een premature geboorte, kan die vaststelling allicht geruststellend zijn voor sommige vrouwen.

 

Een voorzorgsmaatregel die allicht niet hoeft...

Slotsom: de raad die vrouwen krijgen om 4 tot 6 weken voor de voorziene datum van de bevalling niet te vrijen, is wellicht een eenvoudige voorzorgsmaatregel die nauwelijks is onderbouwd.

Het is wel zo dat vrijen aan het einde van de zwangerschap met voorzichtigheid moet gebeuren en dat de verschillende posities comfortabel zijn en niet vermoeiend voor de toekomstige mama.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/05/2014 - 17h44

Peng Chiong T., Obstetrics & Gynecology, 110: 820-6, 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spontane vermindering van meerlingzwangerschappen Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Spontane miskramen zijn een natuurlijk fenomeen dat vrij frequent voorkomt tijdens het eerste zwangerschapstrimester. Het risico is nog groter bij een meerlingzwangerschap: sommige embryo's kunnen zich immers ontwikkelen ten koste van andere die dan...

Meer artikels